Bas altındaki hanelerin sonbahar ve kış aylarında tüketimi azaltması bunun bir nedenidir ifadelerine yer verildi.

KI bir basın açıklamasında, yüksek enflasyon, yükselen faiz oranları ve düşen varlık fiyatları tüketimin azalmasına katkıda bulunacağını yazdı.

İşte o açıklama:

Ekonomik görünüm yaz aylarında kötüleşti

Baskı altındaki haneler, bu sonbahar ve kış aylarında tüketimi azalttı ve bu da İsveç ekonomisinin gelecek yıl resesyona girmesine katkıda bulunuyor. Bu, Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün en son tahmin güncellemesinden açıkça görülmektedir.

10 Ağustos'taki basın toplantısından

İsveç ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde şaşırtıcı derecede güçlü bir şekilde gelişti. Ancak, gelecek için görünüm yaz aylarında daha da kasvetli hale geldi. Avrupa'daki gaz kıtlığı, enerji fiyatlarının bu kış rekor seviyelere ulaşacağı ve CPIF enflasyonunun yüzde 10'a yaklaşacağı anlamına geliyor. Yüksek enflasyon, yükselen faiz oranları ve düşen varlık fiyatları, bu sonbahar ve kış aylarında tüketimi azaltacak olan hane halkları üzerinde baskı oluşturuyor. Bu, İsveç ekonomisinin gelecek yıl resesyona girmesine katkıda bulunuyor.

Riksbank, enflasyonu ve yüksek enflasyon beklentilerini kontrol altına almak amacıyla faiz artırımları ile yolunda gitmeye devam edecektir. 2022 yılı sonunda repo oranının yüzde 2'ye çıkarılacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki yıl enflasyon hızla düşecek ve Riksbank faiz oranını değiştirmeden bırakacaktır.

Kamu maliyesi hala güçlü ve Ekonomik Araştırma Enstitüsü, önümüzdeki dört yıl için yaklaşık 120 milyar SEK'lik bir toplam bütçe alanı olduğunu tahmin ediyor.

Haziran 2022 Ekonomik Durum tahminine göre güncellenmiş tahmin ve revizyonlar.

Yüzde değişim veya yüzde puanları, aksi belirtilmedikçe


 

Editör: İsveç Gündemi