İsviçre dünya genelinde kalifiye iş gücünü çekme konusunda yine birinci oldu. İsveç beşinci sırada yer alırken, Türkiye 2019 yılına göre gelişme göstererek 63 ülke arasından 58'incilikten 46'ncılığa yükseldi.

Lozan merkezli Uluslararası Yönetim Gelişimi Enstitüsü tarafından yapılan çalışmaya göre İsviçre eğitim sistemi, yaşam kalitesi ve yüksek maaşlar sayesinde ilk sıradaki yerini korumayı başardı.

Raporda koronavirüs nedeniyle dünya genelinde bir çok insanın uzaktan çalışmak zorunda kaldığı hatırlatılarak üst sıralarda yer alan ülkelerdeki şirketlerin zor zamanlarda dahi çalışanlarının motivasyonlarını yüksek tutmayı başardığı vurgulandı.

Yüksek kualifikasyonlara sahip profesyoneller için cazip olan ülkeler sıralamasında İsviçre'yi Danimarka ve Lüksemburg takip etti.

İlk 10'da 8 Avrupa ülkesi bulunuyor

Ülkeler sıralamasında ilk 10 ülkenin sekizini Avrupa ülkeleri oluşturdu. Buna göre İzlanda 4'üncü, İsveç 5., Avusturya 6, Norveç 7 ve Hollanda 10'uncu sıraları aldı.

İlk 10'daki Avrupa dışındaki ülkeler 8'inci olan Kanada ve dokuzuncu Singapur oldu.

Amerika Birleşik Devletleri ise 12'incilikten 15'inciliğe geriledi.

Türkiye 46'ncı sırada

Türkiye genel değerlendirmede geçen yıl 58'nci iken 2020 yılında 46'ncılığa yükseldi. Mesleki eğitim konusunda 21'nci sırada bulunan Türkiye kadınların iş gücüne katılımı konusunda 57'ncilikte kaldı.

Kalifiye iş gücünü çekme konusunda Türkiye'nin en büyük avantajı hayat pahalılığının diğer ülkelerle karşılaştırıldığında düşük kalması oldu.

Ülkenin ana şehrindeki belirli bir ürün ve hizmet sepetinin diğer ülkelerdeki sepetlerle karşılaştırıldığı sıralamada Türkiye 7'nci sırada yer aldı. Fakat uzman profesyonellerin maaş seviyesi sıralamasında 54 yönetici maaşı sıralamasında ise 37'nci sırada yer aldı.

Türkiye yetişmiş kalifiye insan gücü sıralamasında 33'üncü beyin göçü sıralamasında ise 38'inci oldu.

Editör: İsveç Gündemi