Dijital ve mobil ödemeler yaygınlaştıkça dükkânlarında "Nakit geçerli değildir" levhalarının arttığı İsveç'te "dükkândaki" hesap, çarşıya uymadı.
 
Ülkenin para otoriteleri, gelişen teknolojiye uyum sağlamak için son yıllarda tüm ekonomiye entegre edilmek istenen "nakitsiz yaşam" sürecinin beklenenden çok hızlı gelişmesinden endişeli. Zira, kağıt ya da bozuk para şeklindeki İsveç kronu sirkülasyonu neredeyse son 30 yılın en düşük seviyesinde. İsveçlilerin üçte bir hiçbir şekilde nakit kullanmadığını söylüyor. 



MERKEZ BANKASI E-KRON'U GÖRÜŞÜYOR
 
Riksbank Başkanı Stefan Ingves, bankaların müşterilerine nakit kullanmaları konusunda ısrarcı olması gerektiğini söyledi. "Söz konusu gelişmeyi yakından inceliyoruz" diyen Ingves, "Daha önce sabit görünen alanlarda yapısal değişikliklere şahit oluyoruz. Bu, Riksbank'ın tüm departmanlarını etkileyecek. Stratejik kararlar almamız gerekecek" ifadelerini kullandı.
 
İsveç Merkez Bankası (Riksbank) Meclis Denetleme Komitesi Başkanı Mats Dillen,  Bloomberg News'a yaptığı açıklamada, "Eğer nakit para bu kadar hızlı yok olursa, altyapıyı sağlamak zorlaşacak" diye konuştu. Dillen, Riksbank'ın yaz başında konuyla ilgili yayınlayacağı raporun detayları hakkında daha fazla bilgi vermedi.  
 
Merkez Bankası'nın bu durumu çözümlerinden biri de kendi dijital parasını basmak. Henüz bir kesinliği olmayan ancak son teklifin gelecek yılın sonuna doğru verilmesi planlanan proje gerçekleşirse İsveç'in e-kron'u da olacak. Ancak hedef, bu dijital paranın da nakdin yerini tamamen alması değil, tamamlaması.
 
YILDA BİR KEZ NAKİT KULLANIYORLAR
 
Gezegenin en "nakitsiz" ülkesi İsveç'te mağaza, müze ve restoranların yanı sıra bazı bankalar da yalnızca kredi kartı ya da mobil ödemeyi kabul ediyor.
 
İsveç kronunun sirkülasyonu 2007'deki zirvesinden bu yana yüzde 40 azaldı. En fazla düşüş ise 2016 ve 2017'de gerçekleşti.
 
Insight Intelligence'ın geçen ay yayınladığı raporuna göre 2017'de İsveçlilerin yüzde 25'i haftada en az bir kere nakit para kullandı. Bu oran, dört yıl öncesine göre yüzde 63 daha az. Araştırmaya katılanların yüzde 36'su ise hiç nakit kullanmadığını ya da yılda bir ya da iki kez kullandığını söylüyor.  
 
 
 
 
BusinessHT
Editör: İsveç Gündemi