Ayrıca İsveç'teki gıda fiyatları son aylarda komşu ülkelerden daha fazla artış gösteriyor. Bazı uzmanlar İsveç'te aç gözlülük fiyatların düşmesini engelliyor.

İsveç Rekabet Otoritesi'nden Martin Bäckström, pazarda tekelleşme olduğuna dikkat çekerek, rekabet açısından az sayıda oyuncu varsa, rekabetin daha kötü işleme riski her zaman vardır yorumu yaptı.

Gıda fiyatları geçen yılın ekim ayına göre yüzde 17'nin üzerinde arttı. Artışlar Konjunkturinstitutet'i şaşırttı. Otorite yüzde 13,5 bekliyordu.

Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü ekonomisti Erik Glans, "Örneğin, buğday ve kolza için dünya piyasa fiyatları düştüğü için fiyatların dengeleneceğine inandık." ifadeleri kullanarak, Ukrayna'dan yapılan ihracatın da yeniden başladığını dikkat çekerek, düşüşlerin İsveç 'te raflara henüz etki etmediğini belirtti.

Genel gıda fiyatları, özellikle meyve ve sebze fiyatlarının bu kadar artması bir ölçüde döviz kuruna ve zayıf krona bağlanabilir.

Piyasada çok az oyuncu var

Şirketlerin genellikle fiyatları gereğinden fazla artırma fırsatını kullanıp, kullanmadığı tartışıldı. Diğer şeylerin yanı sıra Riksbank'ın işaret ettiği ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nün araştırma sürecinde olduğu bu durum bazı uzmanlarca da dikkat çekilmişti.

İsveç Rekabet Kurumu'nun haksız ticaret uygulamaları birimi başkanı Martin Bäckström, "İsveç gıda ticaretinin birkaç oyuncuda yoğunlaştığı ve bunun da daha zayıf rekabet riskini artırdığı açıktır." dedi.

Bäckström, "Oyuncu sayısı azsa, rekabetin daha kötü gitme riski her zaman vardır, birçok oyuncunun birbiriyle yarıştığını görmek istiyoruz" diyerek sektörde daha fazla aktörün olması gerektiğini vurguladı.

Rekabetin azlığı, daha yüksek fiyat riski anlamına geliyor.

İsveç Rekabet Kurumu'nun 2018'de yaptığı bir karşılaştırmada, İsveç'te gıda fiyatlarının Avrupa'nın geri kalanına göre yüksek olduğunu gösterdi. O dönemde sadece Norveç'teki fiyatlar daha yüksekti.

Ancak halihazırda Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da hem Eylül hem de Ekim'de gıda fiyatları artışları İsveç'tekinden daha düşük kaldı.

Svensk Dagligvaruhandel CEO'su Karin Brynell'e göre gıda fiyatları enflasyonunda bir gecikme var. Örneğin, enerji fiyatlarının ve buğday fiyatlarının düşmesi, raflardaki fiyatlara hemen etki yapmayabilir.

Brynell, "Özellikle işlenmiş gıdalar için, düşük hammadde fiyatlarının yürürlüğe girmesi daha uzun sürüyor" dedi.

Asya'nın yeni "milyarderler başkenti" Mumbai oldu Asya'nın yeni "milyarderler başkenti" Mumbai oldu

TT: Gıda fiyatlarının bu kadar artması kötü rekabetin bir işareti olabilir mi?

Brynell, "Mayıs-Ekim ayları arasındaki bakkaliye endeksimize bakarsak, market satışlarında enflasyondan arındırılmış ciro geriledi. İnsanların nasıl daha ucuza veya daha az satın almaya doğru ilerlediğini son derece net bir şekilde görebilirsiniz. Böyle bir durumda gereğinden fazla fiyat yükseltmeye yer yok, tam tersi olmalı diyerek:

"Market alışverişinde, büyük hacimlerde satış yapmanıza dayalı düşük marjlı bir sektördür, artık hacim kaybettiğinizde bu, satış marjlarında da hissedilecektir".

Karin Brynell, Norveç ve Danimarka fiyatları ile ilgili yorum yapmazken, diğer ülkelerle ilgili piyasalara aşina olmadığını ama İsveç'teki fiyatlarda kur etkisinin de bir faktör olabileceğini ifade etti.

Editör: İsveç Gündemi