SVT’nin haberine göre Brötvägen sokağında bulunan bir villanın değeri ortalama 16,3 milyon kron olurken aynı İsveç’in Västernorrland bölgesinin en lüks semtinden 5 daire almanın mümkün olduğu belirtildi.

İsveç Emlak Ajansı , İsveç’te Ekim 2015’ten bugüne kadar emlak satışlarına ilişkin bilgileri bir araya getirdi. En pahalı villa satışları Brommaya bağlı Brötvägende ortalama 16,3 milyon SEK, Lidingödeki Norrstigen'de 15,8 milyon SEK ve Danderyd'deki Norevägen’de 15,2 milyon SEK olarak satış yapıldığı belirtildi.

Konut satışlarının ortalama fiyatlarına bakıldığında on üzerinden dokuz alarak en pahalı emlaklar Stokholm’ün  Östermalm semtinde bulunuyor. Tüm bu adreslerde konut maliyyeti metrekare başına 110 bin SEK üzerinde. Eh pahalı caddelerden biri olan Florgatanda metrekare fiyat ortalama 119 bin SEK olarak değer biçiliyor.

Pahalı caddelerde satışlar düşük olmasına rağmen fiyatların her zaman yüksek olduğuna dikkat çekilirken, İsveç Emlak Ofisinin ceosu Petre Wester  “bunlar İsveç’in klassik sokakları” diye nitelendiriyor. Petre Westere göre bu sokaklarda faiz artımı ve diğer dış faktörlerden bağımsız fiyatlar ve her zaman yüksektir. Konut fiyatları düştüğünde bile bu gayrimenkullerin fiyatı degişmiyor ve kendi alıcıları bulunduğunu belirtti.

Stokholm’ün yanı sıra diğer en pahalı adresleri Göteborg, Uppsala ve Veling’de bulunuyor. Göteborg’daki Solbänksgatanda bir villanın fiyatı ortalama 11,3 milyon SEK, Uppsaladakı Kåbovägen’de 11,2 milyon SEK olarak görülüyor.
İskandinavya ortalaması üzerinde olan İsveç’teki ev fiyatlarının genel konut planlamasının yetersizliği olarak göze çarparken, İsveç hükümetinin 2025 yılına kadar konut alanına 56 milyar kronluk bir bütçe ayırdığı konuşuluyor.

İsveç Gündemi / Zamiq Şükürov
 

Editör: İsveç Gündemi