Son istatistikler, ülkenin farklı bölgelerindeki elektrik fiyatları arasındaki farkların oldukça büyük olmaya devam ettiğini gösteriyor. Hanelerin yaklaşık yarısı değişken elektrik sözleşmeleri kullanıyor.

İsveç istatistik kurumu (SCB) 'nun değerlediği verilere göre:

Temmuz 2022'de bir apartman dairesinde yeni imzalanan değişken bir elektrik sözleşmesi için kuzey (elektrik alanı 1) ve güney (elektrik alanı 4) arasındaki fiyat farkı kilovat saat başına 102,5 öre olarak hesaplandı. Elektrikli ısıtmalı villalardaki müşteriler için fark kilovat saat başına 102,6 öre olarak kayıtlara geçti.

Ülkenin kuzey ve güney kesimlerinde elektrik fiyatları arasındaki farklar korkutucu olmaya devam ediyor. 

İstatistik İsveç istatistikçisi Frida Hagström, geçen yılki fiyat durumuna kıyasla, güney İsveç'te önemli bir artış olduğunu söyledi.

İsveç'in güneyindeki 4. elektrik alanında elektrikli ısıtmalı villalar için yeni sözleşmeler için ortalama değişken elektrik ticareti fiyatı, Temmuz 2021'de kilovat saat başına 78.7 öre'den bu yıl Temmuz ayında kilovat saat başına 138.1 öre'ye yükseldi. Öte yandan, kuzey İsveç'teki elektrik bölgesi 1'deki müşteriler için, aynı ev tipindeki fiyat kilovat saat başına 60,6 öre'den 35.5 öre'ye düştü.

Dört elektrik alanındaki her tür müşteri için ortalama elektrik fiyatları (değişken sözleşme), kilovat saat başına öre:

Bu durumda hangi elektrik sözleşmelerinin en iyisi olduğu, şu anda birçok hanenin kendilerine sorduğu bir sorudur.
Bazıları sabit ve değişken sözleşmeler arasında seçim yapar. Geri kalanlar ise, aktif bir seçim yapmıyor. Ancak elektrik tedarikçisini elektrik şebekesi şirketinin seçmesine izin verdiği sözleşme şekli olan belirlenmiş sözleşmelere sahiptir.

Frida Hagström, sabit sözleşmelerin yeni dönem için ortalama fiyatın önceki yıllara göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ve Temmuz 2022'de tüm elektrik alanları için en yüksek teklife sahip olduğunu belirtiyor.

Stockholm Bölgesi'nin bulunduğu elektrik alanı 3'te, hanelerin yaklaşık yüzde 54'ü değişken bir fiyata sahip olmayı seçmiştir. Bu sayı Temmuz 2021'den Temmuz 2022'ye kadar pek değişmedi.

İsveç'in dört elektrik alanı

İstatistikler, diğer şeylerin yanı sıra, şebeke fiyatlarını, değişken fiyat anlaşmaları ve 1-3 yıllık anlaşmalar için elektrik fiyatlarını, farklı sözleşme türlerinin oranını ve yeniden müzakere edilen sözleşmelerin oranını gösterir.

Halihazırda yayınlanmış son Elektrik fiyatları ve elektrik sözleşmelerini buradan inceleyebilirsiniz.

İstatistikler hakkında

İsveç Enerji Ajansı, elektrik sözleşmeleri ve elektrik fiyatlarına ilişkin istatistiklerden sorumlu otoritedir. İstatistikler ayrıca scb.se'de mevcuttur ve diğer şeylerin yanı sıra farklı sözleşme türleri ve yeniden müzakere edilen sözleşmelere sahip elektrik ve hisse fiyatlarını gösterir.

İstatistiklerde yılda 2000 kwh tüketimli bir apartman dairesi, yıllık 5000 kwh tüketimli elektrikli ısıtmasız villa, 20.000 kwh tüketimli elektrikli ısıtmalı villa ve 30.000 kWh tüketimi olan daha büyük haneler için olmak üzere dört farklı müşteri tipi bulunmaktadır. 

Birkaç çeşit elektrik sözleşmesi vardır. Örnek, farklı dönemler için sabit elektrik sözleşmeleridir, örneğin 1 - 3 yıl. Bir hane ayrıca, İskandinav elektrik borsasında spot fiyat gelişimini takip eden değişken bir elektrik fiyatı ile anlaşma yapabilir. Bir de sözde elektrik sözleşmesi vardır, hanenin aktif bir seçim yapmadığı bir sözleşme şeklidir. Elektrik şirketi bir elektrik tedarikçisi tayin eder ve atanan kurum bir fiyat talep eder.

Dört elektrik alanı

Elektrik alanı 1: Norrbotten ve Västerbotten'in bazı bölümleri

Elektrik alanı 2: Jämtland, Västernorrland, Dalarna, Gävleborg ve Västerbotten'in bazı bölümleri

Elektrik alanı 3: Gotland, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västmanland, Örebro, Östergötland, Jönköping, Halland, Kalmar, Västra Götaland, Gävleborg ve Dalarna

Elektrik alanı 4: Skåne, Blekinge, Kronoberg ve ayrıca Kalmar, Halland, Jönköping ve Västra Götaland'ın bazı bölümleri

Editör: İsveç Gündemi