İsveç'te enerji maliyetlerinin artmasının kararda önemli etken olduğu belirtilen, Örtofta'daki şeker fabrikasının fabrika müdürü Olof Dahlgren, tarlada kalan 300 bin ton pancarı riske atamayız ifadeleri kullandı.

Şeker devi Nordzucker, İsveç'in bu sonbahar ve kış aylarında istikrarlı bir enerji arzını sürdüreceğine inandıklarını belirtirken, mevcut durumda artan maliyetler yüzünden, bu yılki üretimin bir kısmını Danimarka'ya taşıma kararı aldılar.

Toplamda, üretimin yüzde 15'ini oluşturan yaklaşık 300 bin ton şeker pancarının şekere dönüşme işlemi Danimarka'da yapılacak.

"Danimarka'da enerjinin daha ucuz olduğunu düşünmüyorum. Bizim için en büyük sorun, enerji arzında kısıtlama riski olması" ifadeleri Olof Dahlgren, Enerji Ajansı'nın bizi ve diğer büyük tüketicileri gaz arzında kısıtlamaların ortaya çıkma riskinin arttığı konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Pancardan şeker çıkarma işlemi hem yoğun enerji tüketimi hem de mevsimseldir.

Yani pancarları kurtarmak ve daha sonra işlemek mümkün değildir.

Dahlgren, "Garanti alamayınca bu yılki üretimin bir kısmını Danimarka'ya taşımanın daha iyi olacağı değerlendirmesini yaptık. Tarlada kalan 300 bin ton pancarı riske atamayız" dedi.

Örtofta'daki İsveç fabrikası, Avrupa çapında toplam 16 fabrikası bulunan Alman Nordzucker grubunun önemli bir fabrikası olarak üretim yapıyor.

Danimarka'da fabrika, mevcut gaz kıtlığı göz önüne alındığında Olof Dahlgren'in daha güvenli bir tedarik kaynağı olarak gördüğü petrolü yakıyor.

İklim düşüncemizde bir adım geri

Ancak üretim değişikliği bir rüya senaryosundan çok uzak.

"İsveç'te normalde biraz daha düşük üretim maliyetlerimiz var. Ayrıca tüm şeker pancarlarını da taşımamız gerekiyor. Bu yapmak istediğimiz bir şey değil. İsveç makamlarından yeni bir bilgi gelirse transferi derhal iptal edeceğiz" dedi.

İsveç'te elektrik tedariğindeki arz zincirinin kırılmaması için bir takım kısıtlamalar gelebileceği yönünde üreticilere bilgilendirme yapılmıştı.

Özellikle kış aylarına hazırlık bakımından önemli adımların geleceği konuşuluyor.

Editör: İsveç Gündemi