Araştırma Şirketi Sifo'nun yaptığı bir ankette İsveç halkının yüzde 50'sinin Doğu Avrupa'dan gelen insanların sokaklarda dilenmesinin yasaklanmasını istediği ortaya çıktı.

Araştırmaya katılanların  yüzde 27'si dilenciliğin yasaklanmasına karşı olduğunu belirtirken, geri kalan yüzde 23'de görüş bildirmedi
Romanyalı dilencilere İsveç cennet

Öte yandan Romanya televizyonu, İsveç’in başkenti Stockholm’ü dilenciler için bir cennet olarak tanıttı.

Romanya televizyonunun bir programında sunucu, “İsveç, Romanyalı dilenciler için gerçek bir cennet. Dilenciler, İsveç’teki kanunların daha yumuşak insanların ise daha cömert olduğunu öğrenince bu ülkeye akın etti” dedi. 

Romanya televizyonu, Stockholm’e giderek, bu ülkeye Romanya'dan gelmiş olan dilencilerle görüştü. Çoğunluğunu Romanyalı Çingenelerin oluşturduğu dilenciler, günde 20 dolar kazandıklarını ve ücretsiz çorba aldıklarını anlattılar. Ayrıca Romanya’da yaşadıklarından çok daha iyi durumda olduklarını ifade ettiler.
Konstantin adında “usta” dilencilerden biri, İsveç polisinin kendilerine çok daha hoşgörülü yaklaştığını belirterek, “Polis memurları etrafımızda dolaşsa da, asla bize bir şey söylemiyor” dedi.

Dilenmek için İsveç’e gidenlerin sayısı, son yıllarda önemli ölçüde arttı.  

Basında bir süre önce yer alan haberlerde, AB ülkelerinden gelenlerin İsveç'e sığınma başvurusunda bulunması durumunda, bu ülkede ikamet, barınma ve ödenek hakkı kazandıkları belirtilmişti.
Editör: İsveç Gündemi