Kantar Sifo araştırması 1997'den beri her yıl yapılmaktadır. Araştırma, sektörlerde tanınmış şirketlere, pazar liderlerine veya destekleyicilere dayanmaktadır. 10 - 20 Şubat 2020 arasında 16 yaş üstü 1200'den fazla kişiyle görüşme yapılarak hazırlanan raporda en çok güven duyulan ve güven duyulmayan şirkeler şöyle sıralandı.

İşte İsveçlilerin en çok güven duyduğu ve güvenmediği şirketler.

En iyi üne sahip ilk beş şirket

5. Coop

Yiceyek market zinciri Coop, insanların en çok güvendiği şirketler sıralamasında beşinci sırada yer aldı. Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 39'u şirkete güçlü bir güven duyduklarını söylüyor. Bu oran, bir önceki yıla göre hafif bir düşüş gösteriyor. 2019'da güven oranı yüzde 42 ile listenin en başındaydı.

4. Volvo

Volvo, Kantar Sifo'nun soruşturmasında hem Volvo AB hem de Volvo Cars'ı içeriyor.

Araştırmada Volvo ailesi, yüzde 49 ile büyük bir güven elde eden marka olmayı başardı.

AB Volvo, uzun yıllardır İsveç'in en büyük ve en başarılı ihracat şirketlerinden biri olmuştur.

Volvo neredeyse yüz yıl önce kurulduğundan beri, yerel bir İsveç şirketinden dünyanın en büyük kamyon, otobüs ve inşaat ekipmanı üreticilerinden biri haline geldi.

AB Volvo, yıllar önce İsveç'te kuruldu, ancak 1999'da şirket binek otomobil işini Amerikan araç üreticisi Ford Motor Company'ye sattı. Birkaç yıl sonra Ford, Volvo Cars'ı bugün şirketi kontrol eden Chinese Geely Holding'e sattı.

3. ICA

Başka bir gıda zincirinin tüketiciler arasında çok yüksek bir itibarı bulunuyor ve rakip Coop ile karşılaştırıldığında Ica daha çok güven duyulan bir marka olarak öne çıkıyor.

Son yıllarda mağaza zincirleri arasında neredeyse yüzde 20'lik bir fark bulunuyor.

Ica müşteri ilişkileri kurmada daha iyi bu başarısı pazarlama veya mağazadaki deneyim olduğu tahmin ediliyor.

ICA yüzde 55'lik bir güven oyuyla Coop ile kıyasla büyük güven kazanıyor.

2. IKEA

IKEA, her zamanki gibi, İsveçlilerin en çok itibar ettiği şirketler listesinde sağlam bir yere sahiptir. Bir şirket olarak IKEA, yıllar boyunca meydana gelen krizlerden ve skandallardan etkilenmeyen, ancak aynı zamanda yüksek bir esnekliğe sahip olmasıyla krizleri fırsata çevirmeyi başarmıştır.

Ikea'nın yüksek güveninin nedenlerinden biri de, birçok İsveçlinin şirketle ilişkisidir.

1. Systembolaget

Önceki yıllarda da olduğu gibi Systembolaget İsveçlilerin en çok güven duyduğu şirketler listesinde zirvedeki yerini koruyor. İsveçlilerin yüzde 76'sı Systembolaget'e çok fazla güveniyor.

En kötü üne sahip şirketler

6. SAS

SAS'a olan güven son yıllarda yüzde 40 civarında sabit seyrinden sonra sert bir düşüşle bu güven yüzde 34'e düştü. 

Bunun farklı etkenleri olabilir. Şirketin iklim krizinin etkisiyle birlikte hakkında çıkan bazı tartışmalar sonrasında önemli bir etki olabilir ama geçici bir sapma da olabilir.

Araştırma, şirketin tartışmalı reklamlarıyla aynı zamanda gerçekleştirildi, ancak araştırma şirket koronavirüsün yayılmasından ciddi şekilde etkilenmeden önce yapıldı.

6. SJ 

SJ'nin genel algısında önemli bir gelişme olduğu görülüyor. 2010'ların ortalarında güven çok daha düşüktü, ancak o zamandan beri sürekli belli bir düzeyde arttı.

Bunu etkileyen çeşitli faktörler de vardır. Süreç içinde bu ivme kendi başına arttı, bu da SJ'nin en büyük oyuncu olarak faydalanmasına neden oldu. Ayrıca çoğu insan SJ ile ilgili bir fikir oluşturmuş olabilir.

Geçtiğimiz yıl büyük tren gecikmeleri hakkında çok fazla haber yapılmadı. SJ'nin ulaşımdaki en önemli aktör olması ve alanında alternatif olmaması da bunda önemli bir ekten olarak öne çıksa da yine de firma hala tam güven almış şirketler listesine girmeyi başaramamıştır.

7. Vattenfall

Vattenfall, yıllarca Kantar Sifo'nun güven barometresinde en kötü veya çok düşük üne sahip şirketlerden biridir. 2020 yılına kadar yüzde 32'si enerji şirketine güven duyduklarını söylüyor.

Bu oran son on yıldaki en iyi değer. Bu, Vattenfall'ın Almanya'daki linyit işinin arkasında olduğu anlamına gelebilir. 

2016 sonbaharında, devlet enerji şirketi Vattenfall Alman linyit işini Çek şirketi EPH'ye sattı. Bu, EPH'nin iklim isteklerinden yoksun olduğu ve Vattenfall'ın sahibi direktifinin şirketin iklim değişikliği adaptasyonunda lider olması gerektiğini belirttiğine inanıyor.

Birkaç yıl önce, Vattenfall, Hollanda'daki yan kuruluşu Nuon'un değerini, şirketi 2009'da satın aldıktan sonra mükelleflerin pahasına birkaç milyarla yazmak zorunda kaldı.

8. Ericsson

Kantar Sifo'nun araştırmasına göre, telekom devi Ericsson'un kamuoyu güveni geçen yıla göre belirgin bir şekilde iyileşti. Yüzde 31'i, bir önceki yıla göre yüzde 25'e kıyasla güçlü bir güven bildirdi.

Ericsson birçok İsveçlinin sembolüdür ve uzun zamandır popüler bir hisse senedi olmuştur. Birçok insanın bildiği ve medyaya çok fazla ilgi duyan bir şirket. Hem işler iyi gittiğinde hem de işler kötüye gittiğinde sürekli gündemde olur.

Ancak eski günlerinden biraz uzaktalar. On yıl önce, güven oranı yüzde 59'du.

9. Telia Company

Telekomünikasyon operatörü Telia, 2012'de Özbekistan'da yavaş yavaş ortaya çıktı, Kantar Sifo'nun anketindeki güvenini yavaş yavaş alt seviyeden artırdı. Bugün, yüzde 30'a ulaşan güven oyuyla iyi bir noktada duruyor.

On yıl geriye gidersek, Telia'nın rakamları çok daha düşüktü. Büyük bir şirket güveni büyük ölçüde artırmaz, ancak zor düşer. Bazen şirketin güvenini güçlendiren sadece büyük skandalların olmamasıdır. Telia adım adım yukarıya doğru ivme kazansa da araştırma listesinde hala en güvenilir şirketler sıralamasına girmeyi başaramadı.

10. H&M

Moda devi H&M, kamu gözüne olan güvenini de geçen yıla göre artırdı. Yapılan son araştırmada yüzde 27'lik bir güven oyuyla sınıfta kalmış gibi görünse de aslında yükselişte görünüyor.

Toplumda sürdürülebilirlik açısından giyim üzerine tartışmalar, fabrikalardaki çalışma koşulları, H&M ve e-ticaret için işlerin nasıl gittiği karmaşık bir durum. Müşterilerin şirketin algısına güçlü bir şekilde katkıda bulunduğu bir gerçek ancak sektör çok sert rekabetin merkezi konumunda olan bir iş alanı, Ocak ayı sonunda, H&M'de CEO değişikliği olacağı duyurusu geldi. Ancak Helena Helmersson'ın şimdi yönetimi ele geçirmesi belirleyici bir önemi olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor.

10. Volkswagen

Alman Volkswagen, İsveçlilerin çeşitli şirketlere olan güvenini araştırma konusunda Kantar Sifo'nun seçimine de dahil edildi. Otomotiv devi, listenin en altında olmalarına rağmen İsveçli tüketiciler arasındaki güvenini önemli ölçüde artırdı.

Arka plan, araba devinin çeşitli araba modellerinden egzoz emisyonlu aldatmacalarıdır; burada arabadaki bir yazılım, gerçek sürüşte laboratuvar ortamında olduğundan daha fazla azot oksit salmasını sağladı. Bu, araç devinin yavaşça yükseldiği dönemde büyük bir güven düşüşüne yol açtı.

Volkswagen, yarıya indirdiğimizde dizel skandalından önceki seviyelere geri dönmüyor. Ancak yine de, durumların doğru yönde gittiğini gösteriyor.

11. Postnord

Postnord, İsveç'in 20.000'den fazla çalışanı ile ikinci büyük şirketi. Ancak Kantar Sifo'nun araştırmasına göre, şirkete duyulan güven halk arasında çok düşük. Postnord'da güven sadece yüzde 15.

Postnord daha önceki yıllarda bugünkünden çok daha yüksek bir güven seviyesine sahipti.

Postnord uzun süredir posta dağıtımında bir azalmaya yol açan büyük mali sorunlarla karşı karşıya kaldı. Kaybolan ve dağıtılmayan paketler ve mektuplar elbette kaydedilir. Bununla birlikte, 2018 seçimleriyle bağlantılı olarak posta oyları gibi skandallardan oldukça fazla etkilendi.

Editör: İsveç Gündemi