Geçtiğimiz hafta İsveç İstatistik kurumunun paylaştığı verilere göre, kredili borçlarda tarihin en yüksek seviyelerine çıkıldığını, hane halkının borçlarının arttığı ve ödeme zorluğu çekenlerin sayısında rekor kırılarak, kronofogden dosyalarının korkunç düzeyde arttığını açıklamıştı.

Bir hafta sonra İsveçli varlıklıların daha da zengin olduğu ve yine toplumun genel ortalamasının dünyanın en zengin insanlarının İsveçliler olabileceğini işaret etti.

Pandeminin ortasında İsveçlilerin toplam serveti hem brüt hem de net bazda, yani borçlar düşüldüğünde rekor seviyelere yükseldi denildi.

Nedeni yükselen hisse ve konut fiyatları olarak tarif edildi.

SEB'nin kişisel ekonomisti Jens Magnusson, "Bu yıla pandemiler, kısıtlamalar ve negatif büyümenin damgasını vurduğu düşünüldüğünde çok dikkat çekici. Aynı zamanda, farklı hane halkları arasındaki farklılıkların büyük olduğu ve güçlü gelişmeden herkesin yararlanmadığı unutulmamalıdır" dedi.

Dördüncü çeyrekte, hanehalkının brüt serveti yılın başında yaklaşık 900 milyar SEK artarak neredeyse 24.500 milyar SEK'e yükseldi. SEB'e göre artan hisse ve konut fiyatları, aynı zamanda rekor düzeyde yeni tasarruf rekorunu açıklıyor.

"Ancak borç da artıyor. Hanehalkı geliri ile ilgili olarak, şu anda rekor düzeyde yüksek seviyelere çıktı" diyen Jens Magnusson, bunun varlıklarla ilgili olarak "borçların ne kadar büyük bir sorun olduğunu belirlemeyi zorlaştırabilir" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi