İsveç’teki bir şahıs, Bitcoin karşılığında yasa dışı şekilde uyuştucu sattığı için Nisan 2019’da başlatılan bir operasyon sonucunda tutuklandı.
Savcı Tove Kullberg, şahsa ait 36 adet Bitcoin’i o dönem için 1.3 milyon İsveç kronundan (1.25 milyon lira) değerleyip, bunlara el konmasını emretti.
İcra Dairesi, Mayıs 2019’da hüküm giyen şahsa ait Bitcoinleri iki yıl sonra açık artırma usulüyle satışa çıkardığında el konan Bitcoinlerin değeri on kat artmıştı. Dolayısıyla 1.3 milyon krona ulaşmak için 36 değil sadece 3 adet Bitcoin’in satılması yetti.
İsveç radyosunda yer alan bilgilere göre yetkililer geriye kalan 33 adet Bitcoin’i (yaklaşık 13.2 milyon lira) söz konusu şahsa iade etmek durumunda kaldı.
Savcı Kullberg, katıldığı radyo programında bunun “pek çok açıdan talihsiz bir durum” olduğunu söyleyip, “(Alınan karar), o zaman için öngöremediğim sonuçlara yol açtı.” yorumunu ekledi.
Kullberg, “Bundan çıkarılacak ders, Bitcoin’in o anki değeri ne olursa olsun, davadaki değerin Bitcoin cinsinden ölçülmesi, bu suçtan elde edilen karın 36 bitcoin olarak kaydedilmesi gerektiğidir.” dedi.
Kripto paralarla zaman geçtikçe “daha çok” karşılaşılacağını düşünen savcı, “Kurum içindeki bilgi düzeyini ne kadar artırırsak o kadar az hata yaparız.” diyerek, savcılara kripto para konusunda eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi