Stockholm Ticaret Odası CEO'su Andreas Hatzigeorgiou "Durum ciddi" hükümetin ekonomik destek programlarının yetersiz kaldığını söyledi.

Turizm, konaklama, yeme içme ve hizmet sektörünün bazı dallarında ciddi ekonomik daralma yaşanıyor.

Koronavirüs nedeniyle sınırların kapatılması ve ulaşımın kısıtlanmasıyla birlikte en çok etkilenen sektörlerden biri olan turizm sektörünün dünyadaki günlük kaybı korkunç rakamlara ulaşırken, İsveç'te de durum aynı görünüyor.

İsveç turizm sektörünün günlük kaybı 261 milyon olduğu belirtildi.

Stockholm Ticaret Odası CEO'su Andreas Hatzigeorgiou, geçen yılki rakamlara göre, şuana kadar yaşanan kaybın 8 milyar SEK olduğunu ve sektörün tarihinin en büyük yaralarından birini aldığını ifade etti.

Hatzigeorgiou, sektörde çok ciddi zararların birçok firmanın iflasına neden olmabileceğine dikkat çekti.

Sektördeki ekonomik kayıpların İsveç'te on binlerce çalışanın işsiz kalmasına sebep olabileceğine dikkat çeken Hatzigeorgiou, şirketleri krizden kurtarmak için daha fazla önlem alınması gerektiğini söyledi.

Vergi ödemelerinin ertelenmesine imkan vermek temelde doğrudur. Ancak bu ertelenmiş vergi ödemeleri için belirlenen faiz oranları çok yüksektir dedi.

"Güçlü önlemler gerekir"

Ticaret örgütü Visita'nın yeni istatistiklerine göre, riskler turizm sektöründeki en az 26 bin 500 çalışanı olumsuz etkiliyor.

Konaklama endüstrisindeki durum, korona virüs nedeniyle karanlık bir durum söz konusu denilirken, Visitas CEO'su Jonas Siljhammar, "sektörde artarak çok sayıda bildirim görüyoruz. Oteller ve restoranlar boşaltılıyor, durum acil" dedi.

İflas ve büyük işten çıkarmaları önlemek için güçlü ve hedefli politik önlemlere ihtiyaç var diyen Siljhammar, alınan tedbirlerin sorunların çözümünde etkin olmadığını ifade etti.

İsveç'te açıklanan ekonomi destek programlarının yetersiz ve ertelenen vergi ödemelerinin faizlerinin çok yüksek olması nedeniyle esnafa faydadan çok zarar verebileceğine dikkat çekildi.

Editör: İsveç Gündemi