Gıda fiyatları artıyor ve faiz oranları yakında iki katına çıkabilir. Eldeki paranın değerini korumak için ne yapılabilir? 

İşte ekonomistlerden kişisel ipuçları.

Schibsted tasarruf ekonomisti Sharon Lavie, gıda fiyatlarının şu anda keskin bir şekilde arttığını ancak bu fiyat artışının Ukrayna savaşının etkilerini henüz görmediğinin altını çizdi.

Uzman, "Şu anda gördüklerimiz geçen sonbaharın etkileri. Ukrayna savaşı henüz bize ulaşmadı" dedi.

Lavie, bir tüketici olarak daha aktif olmak ve gıda fiyatlarını karşılaştırarak hareket etmenin önemli olduğunu vurguladı.

"Fiyat karşılaştırmaları için bir uygulama edinmekten çekinmeyin" diyen uzman, örnek olarak ücretsiz olan ve uygulama mağazalarında ücretsiz olarak fiyat bilgisi sunan Matpriskollen ve eReklamblad uygulamalarından faydalanın dedi.

Sharon Lavie, domates gibi gerçekten pahalı hale gelen şeylerin başka sebzelerle değiştirilebileceğini de belirtti.

Ancak Länsförsäkringar'da özel ekonomist olan Emma Persson, fiyatların bu kadar artmasına rağmen, kahve fiyatının tavan yapmasına dikkat çekerek kahve içmenin artık çok daha maliyetli olduğunu vurguladı.

"Küçük marjlarınız varsa, yemek masraflarını ortadan kaldırmamalısınız" ifadeleri kullanan Sharon Lavie, ucuz olduğunda daha fazla satın alın, ancak büyük haneler için örneğin emekliler ve bekar haneler için olduğundan daha ucuzu tercih etmek daha kolay dedi.

Emma Persson, "Haftalık bir menü oluşturmaya ve market alışverişini planlamaya çalışın. Ve açken alışveriş yapmayın" dedi.

İsveç tüketicilerinin Genel Sekreteri Jan Bertoft, büyük ölçekli yemek pişirmek, sadece mevsiminde olan sebzeleri satın almak ve belki de başkalarıyla birlikte yemek yapmak da gıda alımlarını daha ucuza getirebilecek seçenekler arasında değerlendirilebilir dedi.

Ekonominin tüm bölümleri için daha fazla kontrol ve planlama gerekiyor ve tüm uzmanların tavsiyesi, tüm finansmanlarını gözden geçirmek ve iyi bir bütçe yapmaktır.

"Bu yıl böyle olacak" diyen SPP tasarruf ekonomisti Shoka Åhrman, bunun tampon tasarruflara olan ihtiyacı gösterdiğini söyledi.

Uzmanlar, araba kullanma, enerji tüketimi, faiz oranları ve büyük alımlar, paranın nereye gittiğini dikkatlice kontrol edin ve maliyetleri mümkün olduğunca azaltmaya çalışın dedi.

"Elektrik sözleşmesine bakın ve gerekirse elektrik sözleşmesini sabitleyin. Ancak şu anda tele pazarlamacılardan maalesef çok kötü satışlar yapıldığını duyuyoruz, bu yüzden dikkat edin" uyarısında bulunan Jan Bertoft, kontrol etmek için zaman ayırın ve hemen evet demeyin dedi.

Jan Bertoft, borcu olanların birleşerek birlikte alışveriş yaparak yemekleri ortak yaparak maliyetleri düşürebilirler dedi.

Hükümet, akaryakıt fiyatlarının aşırı yükselmesi üzerine, tüketicilere yardımcı olmak için geçen hafta büyük bir destek paketi sundu, ancak bunu karşılayacağı kesin değil. Birçok insanın işe gitmek için araba kullanması gerekiyor. Tanıdıklarla anlaşarak araç sayısını düşürüp birlikte hareket etmek önemli bir tasarruf olabileceği belirtildi.

"Ulaşım pahalıdır. Ancak belki birlikte ya da daha çok toplu taşıma kullanılabilir" diyen Emma Persson, araba ile tatil yapmayı planlayanlar tekrar düşünmelidir dedi.

Shoka Åhrman ayrıca ipoteklerim takip etmek gerektiğini belirtti. Belki de krediyi bağlama ve bankadan alınan olası indirimleri takip etme zamanı gelmiştir. İndirimler yalnızca belirli bir süre için geçerli olabilir, bu nedenle süresi dolduğunda, banka ile sıkı bir pazarlık ve hatta gereksi fiyat artışlarına karşı bankayı değiştirerek daha avantajlı bir bankaya geçiş yapılabilir tavsiyesinde bulundu.

Shoka Åhrman, "Ayrıca sigortalarını gözden geçirmenin, belirsiz zamanlarda kendilerini korumanın zamanı geldi. Örneğin, bir sağlık ve kaza sigortasına ve bir gelir sigortasına sahip olmak gerekiyor" dedi.

Uzmanlardan tasarruf ipuçları

Yiyecek ve diğer her şey daha pahalı hale geldiğinde, hem yemek hem de diğer şeyler söz konusu olduğunda, lüks için alan daralıyor ve gereksiz oluyor.

İşte uzmanların hayatta kalma ipuçlarından bazıları:

- İndirimleri kontrol edin, ucuz olduğunda daha fazlasını satın alın.

- Fiyat karşılaştırmaları için uygulamaları kullanmaktan çekinmeyin

- Toptan alım yapın

- Açken alışveriş yapmayın

- Alışveriş listeleri yapın ve satın alımlarınızı planlayın, yemek bütçesi yapın.

- Evden işe yemek götürün

- Maliyeti yüksek giderleri listeden çıkarın veya daha ekonomik olanlarla değiştirin

- Fazla yemek yapın ve yiyebileceğiniz kadar alın

- Yemekleri pişirin ve dondurun

- Mevsiminde olan sebzeleri satın alın

- İş arkadaşlarınız ya da yakınlarınızla birlikte yemek yapın

Kaynak: Sharon Lavie, Emma Persson, Jan Bertoft

Gıda fiyatları enflasyonu tetikliyor

İstatistik İsveç'e göre, Şubat ayı enflasyonu yüzde 4,5 olarak kayıtlara geçti. Gıda fiyat artışları, şu anda enflasyonu yükselten etken.

Son on iki ayda daha pahalı hale gelen yiyecekler:

  • Kahve + %29,5
  • Domates + %29.4
  • Armut + %24.8
  • Lahana + %24,7
  • Taze somon + %21,2
  • Ballı kavun + %20,6
  • Portakal + %16.8
  • Lahana + 15,3 %
  • Dondurulmuş meyve ve meyveler +%13,5
  • Kepekli ekmek + %12.1

Son on iki ayda ucuzlayan yiyecekler:

  • Pırasa -%45,0
  • Avokado -21,3 %
  • Alkollü içecekler %2,7 ancak bira düşüşte -%4,0
  • Elmalar -%3.8
  • Karnabahar -%3.8
  • Sarı soğan -%3.2
  • Reçel ve marmelat -%2.9
  • Limon -%1.7
  • Kuruyemiş ve kuru meyve -%1.7
  • Diğer sandviç yağı -%1.4

Kaynak: İstatistik İsveç, İstatistik İsveç

Editör: İsveç Gündemi