RTÜK, müzik alanında isteğe bağlı yayın hizmeti veren uluslararası bir kuruluş olan Spotify'nin yasal süre içinde RTÜK'e müracaatını yaptığını, lisanslama süreçleriyle ilgili hazırlıklara başlandığını bildirdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Üst Kurulun gerek ulusal gerekse uluslararası medya kuruluşlarıyla daima yasal çerçevede yapıcı ve diyaloğa açık bir iletişim yürüttüğü, bundan sonra da aynı tavrın korunmaya devam edileceği belirtildi. 

Üst Kurulun görsel ve işitsel medyaya destek olmayı misyon edindiği, yayıncılara destek olmayı daima sürdüreceği aktarılan paylaşımda, müzik alanında isteğe bağlı yayın hizmeti veren uluslararası bir kuruluş olan Spotify'nin yasal süre içinde RTÜK'e müracaatını yaptığı, lisanslama süreçleriyle ilgili hazırlıklara başlandığı bildirildi.

Daniel Ek kimdir?

Kısa zamanda çok büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olan Spotify'in kurucusu Daniel Ek, şirketin iki kurucu ortağından biri ve CEO'su. 37 yaşındaki genç girişimci, İsveçli ve bir teknoloji uzmanı. İsveç'in tarihi üniversitelerinden biri olan Kraliyet Teknoloji Enstitüsü mezunu olan Ek, okulunu yarıda bırakarak kendi projelerine odaklandı.

13 Yaşından Beri Hayali

Daniel Ek'in proje üretme kabiliyeti, çok küçük yaştan itibaren ortaya çıktı. Ek, 13 yaşında ilk web sitesini yaptı. Başlangıçta 100 dolar kazanan proje adamı, işlerini daha da büyüttü ve kısa zamanda 5000 dolarlık bir gelirin sahibi olarak okul laboratuvarında arkadaşlarına video kasetlerini rüşvet olarak vererek burada rahat bir çalışma ortamına sahip oldu.

Yükselme Her Geçen Yıl Devam Etti

Lise çağlarına geldiğinde Daniel Ek, İsveç genelinde adını duyurmaya başladı. Aylık olarak yaklaşık 50 bin dolar sahibi olan genç girişimci, teknolojiye yatırım yapmaya devam etti ve kendi ekibini kurdu.

İlk Profesyonel İş

23 yaşına geldiğinde hatırı sayılır bir maddi birikime sahip olan Daniel Ek, İsveç'te Advertigo adlı reklam şirketini kurdu. Bu süreçte BitTorrent ve uTorrent sitelerinde CEO olarak görev yaptı.

Ve Spotify Kuruldu

2006 yılına gelindiğinde Daniel Ek, hayalindeki büyük projeyi hayata geçirmeye karar verdi. En yakın arkadaşı ve ortağı Martin Lorentzon ile birlikte Spotify'ı kurdu. Ek, bu girişimi ile hem profesyonel müzik dünyasını mutlu etmeyi hem de korsan piyasasıyla yarışmayı hedefledi.

Hedef: Daha Çok Kullanıcı

Daniel Ek, 2008 yılının Ekim ayında ilk olarak yasal müzik paylaşımını başlattı. İlk etapta torrent üzerinden paylaşım yapan uygulama, 2014 yılında sunucu - istemci modeline geçti. Ek, uygulamayı daha da geliştirerek, premium ve mobil aracıları sundu. Spotify şu anda yüz milyonlarca kullanıcıya hitap eden bir program durumunda.

Editör: İsveç Gündemi