FIFA’daki rüşvet skandalı ortaya çıkan ABD Adalet Bakanlığı bu yılın ikinci büyük uluslararası yolsuzluk operasyonuna imza attı. Bakanlık, Avrupalı yetkililerden, Özbekistan’da adları rüşvetle anılan 3 şirket ile bu paraları aldığı iddia edilen kişilerin mal varlıkları ve hesaplarına el konulmasını istedi.
 
 
Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, yolsuzluk soruşturmasının odağındaki şirketler büyük ortağı Rus Alfa Group’un olduğu Hollandalı Vimpelcom, İsveç firması TeliaSonera ve Rusya’dan Mobile TeleSystems PJCO.
 
 
İddiaya göre bu 3 şirket, ülkede cep telefonu hattı ihalesi alabilmek için Devlet Başkanı İslam Kerimov’un kızı Gülnara Kerimova’nın kontrolündeki birçok şirkete milyonlarca dolar aktardı.
 
 
ABD YETKİLİ ABD’li yetkililerin, Özbekistan’da işlenen bir rüşvet suçunu takip etmelerinin arkasında, adı geçen iki şirketin hisselerinin ABD’de işlem görmesini, diğerinin ise 10 yıl önce borsadan çıkması, bu nedenle Amerikan vergi sistemine dahil olmaları bulunuyor.
 
 
TOPLAM 1 MİLYAR DOLAR
 
Soruşturma çerçevesinde haziran ayında New York’ta bir mahkemeye başvuran ABD Adalet Bakanlığı İrlanda, Belçika ve Lüksemburg hükümetlerinden 300 milyon dolarlık banka hesabının dondurulmasını istedi.

TELİA SONERA CEO'SU İSTİFA ETMİŞTİ
 
Rüşvet iddiaları nedeniyle İsveç makamları 2012’de ülkede Kerimova’nın iş ortaklarını tutuklamıştı. O günden beri İsveç, İsviçre ve Danimarka yetkilileri de, adı geçen şirketlerin Kerimova ile ilişkilerini mercek altına aldı. Skandalın patlak vermesinden sonra TeliaSonera’nın CEO’su Lars Nyberg istifa etmişti.
Editör: İsveç Gündemi