Alışveriş merkezlerinde ve mağazalarda aynı anda en fazla 500 kişi olabilir kuralı sonrasında, Gekås'ın mağazasını ikiye bölmesine neden oldu.

Şirketin başvurduğu yöntemle ilgili açıklamada bulunan şirket CEO'su Patrik Levin, insanları korona kurallarına uydurmak zor ifadeleri kullandı.

Alınan kısıtlamalarına eleştirel bir yaklaşımda bulunan Levin, "Bu sınırla ortaya çıkardığınız kaosu anladığınızı sanmıyorum" ifadeleri kullanarak, alınan kısıtlamaların insanları durdurmayacağını belirtti.

Düşük sezonda bile normal tatil günlerinde bir gün içinde, Gekås Ullared 10.000 ila 12.000 ziyaretçi alıyor. Hafta sonundan önce, yeni maksimum sınır yürürlüğe girdiğinde, müşteri sayısı biraz düştü ancak yine de 5.000 ile 8.000 arasında kişinin mağazayı ziyaret ettiğini tahmin ediliyor.

Tipik bir günde, aynı anda 1.500 müşteri alışveriş merkezinde dolaşır.

Patrik Levin "Dışarı çıktık ve insanları gelmemeye, ziyaretlerini iptal etmeye ve gelirlerse yalnız gelmeye çağırdık" bazıları bunu dinledi ancak bazıları da dinlemedi ifadeleri kullandı.

Cumartesi günü Gekås, büyük mağazanın içine bir duvar ördü ve böylece mağazayı iki mağaza şeklinde tasarladı. Bu şekilde, bir seferde 500 yerine 1.000 olmak üzere iki kat daha fazla müşteri almaya başladı.

"Tam bir kaos olmuştu"

Patrik Levin, kuralların yerine getirilmesi ile ilgili hiçbir girişimde bulunulmadığına inanıyor. Alınan kısıtlama kararlarının ve buna karşı atılan adımların mümkün olduğunca korona sürecinde güvenli bir şekilde gelen çok sayıda insanla baş etmenin bir yolu izlendi diyerek, uygulanan yöntemle tıkanıklık ve kuyruk riskini azaltan iki giriş ve çıkışa sahip iki mağaza şeklinde tasarlandığını belirtti.

"Bunu yapmamış olsaydık, birkaç kilometre uzunluğundaki kuyruklarla Gekås'ta tam bir kaos oluştururdu. Örülen duvarla giriş ve çıkışları ayrı iki büyük mağaza oluşturduk, bu da her büyük mağazada 500 tane ve iki farklı sıra ile herkesin aynı sırada kalmaması anlamına geliyordu" diyerek, böylece yasal kuralada uyulduğunu ifade etti.

Her girişte, mağazaya giren müşteri sayısını, kalabalığı önleme ve kurallara uyma noktasında uyarılar yapan ve bunu takip eden personel yerleştirildi. Ancak buna rağmen insanların kuralları pek takmadığını ve bazılarının kural ihlali yaptığını belirtti.

İnsanlar akraba ve arkadaşlarıyla yine birlikte sıraya giriyor. Kısıtlama kararını uygulama noktasında, çalışanlarımızın ciddi bir kontrol sağladığını ancak insanları tamamen kontrol etmenin pek mümkün olmadığını belirtti.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu için durum kritik

Mağazanın içine, insanların mağazadan doğru dönüşü yapmaları ve gereksiz yere başkaları ile temas yapmamaları için tabelalar asıldı. Tüm mağazanın ürün yelpazesinden alışveriş yapmak isteyen herkes artık her iki mağazaya da gidiyor.

Yeni maksimum sınırın duyurusu, Perşembe günkü basın toplantısında Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapıldı. Patrik Levin, şirketlere çok kısa zaman verildiği ve kararın hemen uygulamaya konulmasını eleştirdi.

"Eğer cumartesi günü uygulamaya konacak olan bir kararı Perşembe haber alıyorsanız, bunu mükemmel bir şekilde yapamazsınız. Uyum sağlamak için daha çok zaman isterdik. Ancak, önceki hafta restoranlar için durum buydu ve pandemi boyunca durum böyle oldu" dedi.

"Sınırı 500 müşteri olarak belirlediğinizde bizim için nasıl bir kaosu ortaya çıkardığınızı anladığınızı sanmıyorum." diyerek eleştiri de bulunan Levin, alınan tüm kısıtlamalara rağmen insanlar yine geliyor. Bunu durdurmak mümkün değil dedi.

Alternatif olarak genel bir kapanma olabilir miydi?

"Evet, eğer genel bir kapanma kararı olsa kaptırdık ama kimse bizi kapatmadı ve açığız. Bu durumda da insanlar geliyor" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi