Scania, ağır ticari araç sektöründeki devrim niteliği taşıyan giyilebilen teknolojik cihazlarını tanıttı. Dünya lansmanının Norveç’te yapıldığı ‘Scania Watch’ akıllı kol saati ile yakıt tüketimi, sürüş verimi ve hız gibi değişkenler hakkında bilgi toplamak için aracın yanında olmanıza gerek kalmayacak. Scania Watch ayrıca e-posta, metin mesajları ve telefona gelen çağrı bildirimleri için de kullanılabiliyor. Scania Satış Müdürü Tunç Gömeçli, bunun heyecan verici bir teknoloji olduğunu belirterek “Bir kol saati ile kamyon filolarının gerçek zamanlı takip ve analiz yapabilecek olması, kamyonun teknik sistemlerinden alınabilen önemli bilgileri ve verileri takip edebilecek olması heyecan verici” dedi. 

Nakliye şirketleri hedef alındı

Scania Watch, ilk etapta 999 adet üretilerek piyasaya sürülecek. Scania, cihazı geliştirmeye devam ederek, kullanım kolaylığının artırılması ve internet üzerinden indirilebilen yazılımlar ile işlevinin daha da geliştirilmesini planlıyor. Scania Watch’ın birçok kullanım alanı olduğunu söyleyen Gömeçli şunları söyledi: “Scania gerçekten sürücü dostu bir teknoloji geliştiriyor. Mevcut filo yönetim uygulamaları genellikle nakliye şirketleri ve filo işletmecilerini hedef alıyor. Scania Watch, yeni uygulama ile birlikte teknolojiyi bir adım öteye taşıyor ve sürücüye günlük işlerinde yardımcı oluyor. Hatta bunu ileride daha da işlevsel hale getirmeyi planlıyor. Gelecekte bu kol saati ile sürücünün nabzı hakkında bilgi alma ve çeşitli sağlık ve güvenlik hizmetleri verilebilmesi de sağlanacak” dedi.

Scania’nın bir diğer teknolojik gelişmesi de WICkit adı verilen Kablosuz Gösterge Paneli oldu. Bu ürün ile de Araç İletişim Arabiriminden (VCI) motor devri göstergesi, hız göstergesi ve yakıt tüketimi ile daha birçok bilgiye tablet üzerinden kablosuz bir şekilde ulaşılabiliyor. Buna göre sürücü, gerçek zamanlı olarak daha düşük yakıt tüketimi sağlamak, sert frenlemeyi ve çevre üzerindeki etkisi azaltmak gibi konularda eğitim alabiliyor. Yakıt ekonomisi ve aracın sürekli aktif hizmet verebilmesi için sürücülerin en önemli faktör olduğu bilinciyle hareket eden Sacania, sürücü hizmetleri kapsamında eğitim ve sürücü koçluğu uygulamalarında da son teknolojilerden yararlanıyor.

EURO 6’YA 1.300 KM TEST SÜRÜŞÜ

Ayrıca pazardaki en geniş Euro 6 motor gamına sahip Scania, bu motorların geliştirilme çalışmaları sırasında toplam 1.300 kilometre test sürüşü gerçekleştirdi. İsveç’in Södertalje kentindeki fabrikadan, Hollanda’daki Zwolle fabrikasına gerçekleşen operasyonlarda kullanılan Euro 6 motorlu araçların sorumluluğunu ise Scania İsveç’te görev yapan Türk mühendis Cem Kızılkaya üstlendi. Haftanın 7 günü 24 saat boyunca çalışan Euro 6 motorlu toplam 35 araçta Euro 5 normlarındaki motorlardan daha düşük yakıt tüketimi değerleri elde edildi. Test sürüşleri yaklaşık 2 yıl sürdü.

Star
Editör: İsveç Gündemi