Sanna Ericsson, İsveç gibi eşitliğin yüksek olduğu bir ülkede durumun böyle olması şaşırtıcı yorumunda bulundu.

Yapılan araştırmalara göre, daha iyi finansal fırsatlar elde eden kadınların şiddet görme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Ancak bu tür sonuçlar çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde görülüyor denildi. Ekonomist Sanna Ericsson, Avrupa'da daha eşit ülkelerde kadına yönelik şiddetin daha yüksek olduğu sonucuna varan yeni bir araştırmayı görünce , İsveç'te durumun nasıl olduğunu araştırmak istedi.

Ericsson, "Kadınların daha iyi finansman fırsatına sahip olması durumunda şiddetin azalacağı sonucuna varacağımdan oldukça emindim, ancak bunun yerine sonuçlar tam tersini gösterdi" diyerej, İsveç gibi eşitliğin yüksek olduğu bir ülkede böyle durumun böyle görünmesi hem şaşırtıcı hem de tartışmalı olduğunu söyledi.

Şiddet görüp hastanelere başvuran kadınlar arasında kayıt verilerini inceleyerek ve bunları kadınların mali durumu ve ekonomik potansiyeline göre karşılaştıran çalışma, kadınlara kocalarından daha iyi finansman fırsatı verildiğinde kadınlara yönelik şiddet ve istismarın arttığını ortaya koyuyor.

İsveç hastanelerinin bu kadar ayrıntılı kayıt verilerine sahip olması, durumun ne olduğunu ve nasıl geliştiğini net görmeyi mümkün kılıyor. Örneğin yüksek gelirli kadınların şiddete maruz kaldıklarında polise bildirme olasılıklarının daha yüksek olabileceğini hesaba katmaya gerek yoktur.

Ericsson, mali durumu iyi olan kadınların da hastaneye başvurma olasılığının daha yüksek olduğunu elbette hayal edebiliriz ifadeleri kullanaarak, "sadece en ciddi vakalara, hayati tehlike oluşturan yaralanmalarla hastaneye kaldırılan kadınlara baksam bile sonuçlar doğrudur. Ve bu tür ağır yaralanmalar söz konusu olduğunda, kadının tıbbi yardım almaktan vazgeçme riski azalır" dedi.

İki kat risk var

Çalışma, kadınların beklenen geliri bir yılda yaklaşık 55.000 kron artarsa, kadının şiddetten kaynaklanan yaralanmalar için hastaneye gitme riskinin ikiye katlandığını gösteriyor.

Sonuç esas olarak yaşlı kadınlar ve uzun süredir ilişki içinde olanlar için geçerlidir.

Ericsson, "Bu gruplar, eş şiddeti tartışmalarında genellikle göz ardı edilir. Araştırmam, şiddete karşı mücadelede olası çabalarla bu kadınlara da ulaşmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Kadınlar için artan ekonomik özgürlüğün gerileme etkisi yaratma riski olduğunu gösterebilirim. Hem de İsveç gibi eşitliğin yüksek olduğu bir ülkede bile.

Bunun sebebi ne olabilir sorusu üzerine Ericsson, "Bence bunun cinsiyet normları ve kadınların erkeklerden kaçtığı duygusu ile ilgisi var. Şiddet, karısının üzerindeki otoriteyi yeniden kazanmanın bir yolu haline gelir. Ancak tüm bunların daha fazla araştırılması gerekiyor" dedi.

Editör: İsveç Gündemi