Jan Häggström, 2016 yılına kadar Handelsbanken'de baş ekonomistti ve şu anda bağımsız bir ekonomist olarak hayatına devam ediyor. Durumun hanehalklarına faiz oranlarını sabitlemek için güçlü sebepler verdiğini düşünüyor.

Jan Häggström, sabit bir faiz oranı seçmek için güçlü teşvikler olduğunu söylüyor, bunun nedeni kısmen bankaların rekabet etmeye ve müşterileri sabitlemeye hevesli olmaları yorumunda bulundu.

Bugün, büyük bankaların değişken ortalama faiz oranları yüzde 1.65. Bu, sırasıyla yüzde 1,43 ve 1,49 olan üç ve beş yıllık faiz oranları ortalamasının oldukça üzerinde.

Häggström'e göre, düşük sabit faiz oranları, kısmen, dünya ekonomisine korona krizinden çıkmak için büyük miktarlarda para pompalayan ülkelerden kaynaklanıyor.

Riksbank şimdiye kadar önümüzdeki üç yıl için politika faizini yükseltmeme sözünü tuttu ve bu da ipotek oranını etkiliyor. Jan Häggström de yakın gelecekte herhangi bir artışa inanmıyor.

Häggström, "Riksbank'ın faiz politikasının önümüzdeki üç yıl boyunca yüzde sıfırda kalacağı ve bundan sonra da hafif bir artış olacağı muhtemelen oldukça makul bir tahmin" dedi.

Editör: İsveç Gündemi