Basında yer alan haberlere göre, İsveç'teki tüm bankalar ve büyük fonlar Rusya'dan çekiliyor.

Nordea ve Swedbank gibi büyük bankaların çoğu sözde sürdürülebilir olan fonları aracılığıyla 2014'ten beri AB yaptırım listesinde bulunan Rus şirketlerine yatırım yaptı. Rusya'nın Ukrayna Kırım yarımadasını ilhak etmesiyle getirilen yaptırımlar, şirketlerin AB'deki şirketlere uzun vadeli finansmanını yasaklıyor.

2021'de, AP7 gibi büyük bankalar ve emeklilik fonları, diğerlerinin yanı sıra Rus şirketleri Sberbank ve Gazprom'da büyük yatırımlara sahipti. Her iki şirket de geçen yıl yüz milyarlarca kar elde etti. 

Rus şirketlerindeki bankalar ve emeklilik fonları yatırımlarına ilişkin rakamlar üreten Adil Finans Rehberi'nden Jakob König, İsveç tasarruflarıyla şirketleri ve Rus devletini desteklemeye devam etmelerinin bir skandal olduğunu söyledi.

İncelemeden sonra geri adım

Fair Finance Guide'ın incelemesini ve basındaki tepkiye takiben, denetlenen on bir oyuncudan dokuzu ortaya çıktı ve yatırımlarını elden çıkaracaklarına söz verdi.

"Bu vaatlerle yola çıkmaları çok önemli. Bu, İsveçli banka müşterilerine ve tasarruf sahiplerine açık bir mesajdır" ifadeleri kullanan ve çoğu, varlıklarını satmaları gerektiğini belirten Jakob König, birkaçının kendilerini en kötü şirketlerle sınırladığını söyledi.

Moskova Menkul Kıymetler Borsası iki haftadır kapalı olduğu ve ne zaman yeniden açılacağını açıklamadığı için hisselerin satışı zaman alabilir. Ayrıca ülke, yabancı yatırımcıların Rus varlıklarını satmasının durdurulacağını duyurdu.

"Daha önce harekete geçmeliydik"

Jakob König, bankaların açık mesajının, Fair Finance Guides'ın bir incelemesinden sonra gördüğü en güçlü tepki olduğuna inanıyor.

Bu iyi ve bu aktörler daha önce oynamaları gerektiği halde geç kaldılar. Ayrıca baskıcı rejimlere nasıl yatırım yapacaklarına dair kurallarını da ayarlamalılar, çünkü Rusya dışında böyle birkaç ülke var.

König, şirketlerde güncellenen kurallara ek olarak, AB'nin sürdürülebilir olarak adlandırılan yatırım fonlarının neler yapabileceğine ilişkin kuralları güncellemesi gerektiğine inanıyor.

Denetlenen on bir banka ve emeklilik fonundan Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Danske Bank, SPP, Öhman, AP7, SEB ve Swedbank, söz konusu şirketlerdeki varlıklarını satma sözü verdi.

"Farklı seçeneklere bakılacak"

Henüz satacaklarını söylemeyenler ise 2021 yılında yaptırıma tabi şirketlere sırasıyla 1,45 milyar SEK ve 1,08 milyar SEK yatırım yapan Carneige Fonder ve East Capital.

"Kim ne derse desin hiçbir Rus hissesini satamayız" ifadeleri kullanıldı. Erik Amcoff, tasarruf sahiplerinin parasından arta kalanları en iyi şekilde korumak için farklı alternatifler arıyoruz, ancak piyasa kapalı olduğu ve Rusya merkez bankası yabancı yatırımcıların satışlarını engellediği sürece fonda olası bir değişiklik gerçekleşemeyeceğini söyledi.

"Borsa şu anda kapalı ve ne zaman, hangi biçimde açılacağını bilmiyoruz. Rusya'dan herhangi bir paranın çekilip çekilemeyeceğini de bilmiyoruz, bu nedenle meseleler şimdi hem karmaşık hem de bir o kadar spekülatif" ifadeleri kullanan East Capital'den Jessica Scott, fonda ve holdinglerinde müşterilerin çıkarları için hareket edeceğiz, dedi.

Toplamda, İsveç'in 2021'deki yatırımları toplam 6,2 milyar SEK'i oluşturdu.

Editör: İsveç Gündemi