Wallenberg Ailesi, İsveç’in en büyük ailelerinden biridir. Ericsson’dan SAS’a, Electrolux’den AstraZeneca’ya çok sayıda şirkette onların damgası var. Stockholm Borsası’ndaki şirketlerin yüzde 40’ının bu aileye aittir.  Bu ailenin geçmişinde ABB ve Enso gibi şirketler de var.
AİLENİN MİSYOMU

Wallenberg Ailesi, ilk vakfını kurduğunda, misyonlarına şu kelimeyi koymuştu: “Landsgagneligt” (Ülke yararına)., “Biz kendi ülkemize çok güveniriz, ülkemizi sonuna kadar savunuruz ve daima katkıda bulunmaya çalışırız” diye açıklıyorlar.

    Peter Wallenberg, aile varlıklarının vakıflara aktarılmasını çok sağlıklı buluyor. Bunu da iki nedene bağlıyor:

1.    Senin paran, benim param, kim ne kadar alacak gibi gereksiz tartışmalara girmek yerine bu paranın vakıflara gitmesini istiyoruz. Aile içinde parasal büyüklük tartışmasına gerek kalmıyor.

2.    Paranın vakıflarda bloke edilmesi, kişisel motivasyonu da sağlıyor. Sabahları uyandığımda tıpkı herkes gibi işe gitmem ve iyi bir yaşam için çalışmam gerek diye düşündürüyor.

3    Bu aileyi öne çıkaran bir başka özellik de diğer
aile şirketleri için örnek olacak “uzun vadeli” yaklaşımları ve kurumsal yönetimleridir. Ailenin varlıklarını son 10-20 yılda piyasa ortalamasının 5 katı artırması da bunun ne kadar doğru olduğunu ortaya koyuyor.

4    Çoğu insan için uzun vade 5 yada 10 yıldır. Ancak Wallenberg Ailesi, uzun vadeyi, “50 yıl ve daha uzunu” olarak görüyor. Stratejiyi de şöyle ortaya koyuyorlar: “Biz satmak için değil, tutmak için satın alırız. Gerçekleşen kârlar yerine, değer artışıyla değer yaratıcılığına inanırız.”

5   Uzun vadeye inanan aile, aynı zamanda “değerler” etrafında yönetiliyor. Geleneklerine bağlı, muhafazakar ve sorumluluklar konusunda fevkalede tutucu ve milliyetine olağanüstü bağlı bir aile anlayışının olduğunun altı çiziliyor

İSVEÇ GÜNDEMİ
Editör: İsveç Gündemi