Bakanlıktan yapılan bir basın açıklamasına göre, hükümet teklifi Yasama Konseyi'ne sunmaya hazır ve aynı zamanda uluslararası profesyonelleri cezbetmek ve elde tutmak için kanunda değişiklikler öngörürken aynı zamanda vasıflı kişilerin sınır dışı edilmesine karşı çıkıyor.

Bakanlık "İsveç işgücü piyasasında yabancı işçilerin sömürülmesi sorununu ele almak önemlidir. Emek göçünün meşruiyeti ancak dolandırıcılık ve adaletsizlik önlenirse korunabilir. Aynı zamanda, İsveç'e işgücü göçü, büyüyen ve gelişen işletmeler için önemlidir," diye açıklarken, bunların işgücü göçü yasalarında önerilen ilk değişiklikler olduğunu ve yakında daha fazlasının önerileceğini de sözlerine ekledi.

Hükümetin önerisi, diğerlerinin yanı sıra, aşağıdaki değişiklikleri öngörmektedir:

- Çalışma izni verilebilmesi için bir iş sözleşmesinin gerekli olması gerekir

- İsveç Göçmen Bürosu, bir işverenden göçmen işçinin çalışma koşulları hakkında bilgi vermesini talep edebilmelidir; Bu bilgileri vermeyi reddedenler para cezasına çarptırılmalıdır.

- Yabancı işgücüne bağlı aile üyesi göçü için bir nafaka şartı getirilmesi

- Yanlış bilgilere dayalı olarak verilen izinler, 'insan kaçakçılığı örgütleme' suçu olarak kabul edilmelidir.

İsveç Uyum ve Göç Bakanı Anders Ygeman, yeni teklifler hakkında yorum yaparken, İsveç'in yabancı işçileri ülkede daha fazla çalışmaya zorlayan, daha düşük ücret veren ve kötü çalışma koşulları sağlayan işverenler tarafından sömürülen sorunu çözmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Ygeman, "Sırf başka bir ülkeden geliyorlar diye insanlara daha düşük ücretlerle, daha uzun çalışma günleriyle ya da daha kötü bir çalışma ortamıyla daha kötü çalışma koşulları verilmesi, en temel değerlerimize aykırı ve İsveç modeline zarar veriyor" dedi.

Hükümet, Yabancı Profesyonelleri Çekmek İçin İş Göçü Yasasında Daha Fazla Değişiklik Önerdi

Ayrıca İsveç hükümeti, İsveç işgücü piyasasının çok fazla ihtiyaç duyduğu belirli alanlardaki yabancı profesyonellere verilecek yeni bir oturma izni türünü Yasama Konseyine teklif etti.

Yeni oturma izni, "iş için başvuruda bulunabilmeleri veya İsveç'te iş kurma olanaklarına bakabilmeleri için bazı yüksek nitelikli kişilere" verilecek. Hükümet ayrıca, istihdam koşullarından küçük sapmalar gibi durumlarda vasıflı işçilerin ihraç edilmemesi için gerekli önlemleri almayı da planlıyor.

Yasama Konseyi hükümetin teklifini onaylarsa, mevzuat değişiklikleri 1 Haziran 2022'de yürürlüğe girecek.

Editör: İsveç Gündemi