Edinilen bilgilere göre başta mobil üzerinden olmak üzere, internet ve farklı iş dallarında ciddi boyutlarda vergi kaçakçılıkları yapıldığı belirtildi. Bunu önlemek için polis ile işbirliği içinde çalışan Vergi dairesi, bundan böyle GSM operatörlerinin alt yapısından faydalanarak istediği kişiyi mercek altına alabilecek. Sistemin kayıt veri depolama merkezinin 6 yıl geri dönük kapasite de olmasına rağmen bu güne kadar mobil operatörlerin müşteri gizliliği nedeni ile verileri paylaşmadığı belirtilirken, bundan sonra verileri paylaşmak zorunda bırakılacak.

Vergi dairesi dayatması ve polisin işbirliği bundan sonra operatörleri bilgi vermeye mecbur kılacak.

Telefon kullanıcısının nerede ve hangi amaçla cep telefonunu kullandığını da analiz ederek kişinin İsveç'te ya da yurtdışında olup olmadığını tespit edecek.

Vergi dairesinin oluşturduğu yeni takip sisteminin mobil operatörlerle eş zamanlı çalışacağı, vergi dairesinin sistemde izlemeye almak istediği numarayı yazdığında, mobil operatörlerin alt yapısını kullanarak sistem üzerinden kişi hakkında almak istediği her türlü veriyi alabileceği iddia edildi.

Bu bilgilere göre İsveç'te vergi dairesi bir mobil operatörü gibi istediği kişiyi dinleyebilecek, nerede olduğuna daire izleme yapabileceği gibi 6 yıl geriye dönük kayıtları da takibe alabilecek.

İsveç'te vatandaşların buna nasıl tepki göstereceği henüz bilinmezken, oluşturulan yapının vergi kaçakçılığını önleme çalışmasından çok ajanlığa heveslenme anlamına geliyor. Tüm bunların yanı sıra böyle bir süreç ciddi fişlemeleri beraberinde getireceği düşünülüyor.
Editör: İsveç Gündemi