Finlandiya 10 milyar Euro teklif etmeyi hedefliyor ve İsveç 250 milyar İsveç kronu (23.4 milyar Euro) likidite garantisi sunmayı planlıyor.

Finlandiya Ekonomik İşler Bakanı Mika Lintila Pazar günü yaptığı açıklamada, "Bu, bir tür Lehman Brothers enerji endüstrisi için gerekli malzemeleri içeriyor" dedi.

Zamanın en büyük dördüncü ABD yatırım bankası olan Lehman Brothers, Eylül 2008'de 600 milyar dolardan fazla borçla iflas başvurusunda bulunduğunda, ABD mali krizinin en kötü kısımlarını tetikledi.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin düzenlediği basın toplantısında, "Hükümetin programı, aksi takdirde iflas tehdidi altında olacak şirketler için son çare finansman seçeneğidir" dedi.

AB bakanları seçenekleri tartışacak

AB enerji bakanları 9 Eylül Cuma günü, enerji piyasası katılımcıları için gaz fiyatlarında tavanlar ve acil kredi limitleri de dahil olmak üzere yükselen enerji fiyatlarını dizginleme seçeneklerini tartışacaklar.

AB dönem başkanlığını elinde bulunduran Çek Cumhuriyeti tarafından hazırlanan bir belgede, bakanların çok yüksek marj çağrılarıyla karşı karşıya kalan enerji piyasası katılımcıları için acil "pan-Avrupa kredi limiti desteği" sunmayı da düşünecekleri belirtildi.

"Vadeli işlem sözleşmeleri için marj gereksinimleri, artan günlük fiyat dalgalanmalarıyla orantılı olarak arttı. Bu, artan sayıda şirketin riskten korunma pozisyonlarını açık tutmasını neredeyse imkansız kılıyor ve vadeli işlem piyasalarından çekilmelerini tetikliyor" denildi.

Tesisler, elektrik üretilmeden ve fiilen devreye girmeden önce temerrüde düşmeleri durumunda, bir hesaba "asgari bir marj" yatırmalarını gerektiren bir düzenlemede, belirli bir fiyatı garanti etmek için güçlerinin çoğunu birkaç yıl önceden satarlar.

Hesaptaki fonlar, bir ticaret için minimum marj gereksiniminin altına düşerse, şirketi daha fazla nakit ile güvence altına almaya zorlarsa, bir marj çağrısı gerçekleşir. Avrupa'da son aylarda yükselen elektrik fiyatları marj çağrılarını tetikleyerek piyasa katılımcılarının üzerinde likidite sıkışıklığı yarattı.

Raporda, AB enerji bakanlarının, enerji borsalarının isteyebileceği marj sınırları üzerindeki olası üst sınırları ve Avrupa enerji türevleri piyasalarının geçici olarak askıya alınmasını tartışacakları belirtildi.

Varsayılanları önleme

Geçen hafta İskandinav düzenleyicilerini daha küçük oyuncular arasında bile temerrütleri önlemek için derhal harekete geçmeye çağıran devlet kontrolündeki Fin enerji şirketi Fortum, Helsinki ve Stockholm tarafından yapılan teklifleri övdü.

Şirket, "İskandinav türev piyasasını istikrara kavuşturmak ve kriz zamanlarında İskandinav enerji şirketlerini desteklemek için hızlı adımlar atan Finlandiya ve İsveç hükümetlerini takdir ediyoruz" dedi.

"Şirketleri çalışır durumda tutmak çok önemli. Finlandiya hükümetiyle görüşmelerimiz devam ediyor" denildi.

İsveç borç bürosu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Nasdaq takasına ilişkin teminat gereksiniminin, normal zamanlarda yaklaşık 25 milyar olan ve yüzde 1,100 oranında artan enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle 180 milyar İsveç kronuna ulaştığını söyledi.

Hükümet, Nord Stream 1'in kapatılmasının daha fazla dalgalanmaya yol açacağından korkuyordu.

Finlandiyalı Marin, hem türev piyasasının hem de bir bütün olarak enerji piyasasının işleyişini istikrara kavuşturmak için Avrupa Birliği düzeyinde önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Nasdaq takası, İsveç makamları tarafından denetlenen bir İsveç şirketidir ve bu, İsveç'in potansiyel krizle başa çıkmak için ilk adım atan ülke olmasının ana nedenidir.

İsveç Maliye Bakanı Mikael Damberg Pazar günü yaptığı açıklamada, garantilerin İsveç'te gelecek yıl Mart ayına kadar süreceğini ve ayrıca sadece önümüzdeki iki hafta boyunca tüm İskandinav ve Baltık ülkelerini kapsayacağını söyledi.

Damberg, hükümet garantileri olmadan elektrik üreticilerinin artan maliyetler karşısında "teknik iflas" karşı karşıya kalacaklarının altını çizdi.

Editör: İsveç Gündemi