İsveç hükümeti 24 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Kiev’in Rus işgalini geri püskürtmesine yardımcı olmak için askeri desteğinin son dilimi olarak 10 adet Leopard 2 tankı ve HAWK hava savunma sistemi göndereceğini aktardı.

İsveç, envanterindeki Leopard 2 tankları aracılığıyla Ukrayna’yı desteklemek için “Leopard ailesine” katılıyor. Ukrayna’ya Leopard tankları sözü veren Almanya, Polonya, Norveç, İspanya, Hollanda ve Finlandiya da dahil olmak üzere diğer birçok Avrupa ülkesine katıldı. İngiltere ve ABD de cephaneliklerinden tank transfer etme sözü verdi.

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson

Savunma Bakanı Pal Jonson düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’daki savaşın yoğun bir aşamada olduğunu ve askeri yardımı mümkün olan en kısa sürede göndermek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Bakan, Ukrayna’nın hava savunma sistemlerine, çeşitli savaş araçlarına ve ana muharebe tanklarına ihtiyacı olduğunu belirtti. Buna karşılık İsveç hükümeti, HAWK hava savunma sistemleri ve 10 adet Leopard 2 tankı bağışlamayı planlıyor.

Pal Jonson, Ukrayna’ya yapılacak desteğe ilişkin resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı,

“İsveç Ukrayna’ya 10 adet civarı Leopard 2 A5 ana muharebe tankı verecek. Yolda olan 50 adet CV90 ile birlikte bu tanklar Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini güçlendirecektir. İsveç ayrıca önemli miktarda HAWK hava savunma sistemi bileşeni ve mühimmat bağışlayacak. Satın alınırsa bileşenlerin ve mühimmatın değeri birkaç yüz milyon euro olacaktır. 

HAWK, düşman uçaklarına, helikopterlere ve füzelere karşı savunma yapan orta menzilli bir sistemdir. Bu bağış, Ukrayna’nın hava savunmasını birçok yerde güçlendirmesine ve Rusya’nın hava sahasına erişimini engellemesine yardımcı olabilir. İsveç ayrıca IRIS-T hava savunma sistemine çok ihtiyaç duyulan bileşenleri de tedarik edecek. Almanya ile işbirliği içinde bu, IRIS-T’nin Ukrayna’daki kapasitesinin artırılmasını sağlıyor. 

Aralık ayında Odessa ve Mykolaiv’i ziyaret ettim. Askerler ve sivillerle konuştum. Silah desteğinin Ukrayna’nın savunmasına büyük katkı sağladığını söylediler. İşgal altındaki toprakları özgürleştirmek için karşı saldırıları mümkün kıldı. Ziyaret, daha fazla askeri yardım ulaştırmam için bana ilham verdi. 

Avrupa ve İsveç güvenliğine yönelik en büyük tehdit açıkça Rusya’dır. Acımasız saldırılar ve bombalama kampanyaları durdurulmalıdır. Ukrayna’ya yardım etmek kendi güvenliğimize de yardımcı oluyor. “

Editör: İsveç Gündemi