Havayolu şirketlerinin İsveç'te Türkiye'ye uçuşlarındaki planları 17-18 Haziran şeklinde görülürken, İsveç Dışişleri bakanlığının 15 Temmuz'a kadar mecbur kalmadıkça seyahat etmeyin tavsiyesi devam ediyor.

Bugün sabahın erken saatlerinde düzenlenen ve merakle beklenen basın toplantısında yurtdışı seyahatlerle ilgili tek bir kelime edilmezken, yurt içindeki otel ve restoran endüstrisini hareketlendirmek için bir takım açıklamalar yapıldı.

Yaz döneminin başlamasıyla birlikte hareketliliğin artmasına paralel olarak vaka sayılarının artması gerek İsveç hükümeti ve sağlık otoritesini endişelendirmeye devam ederken, öte yandan diğer ülkelerin İsveç'e mesafeli yaklaşımda önemli bir rol alıyor.

Bilindiği üzere son bir haftadır İsveç'te günlük ortalama yeni vaka sayısı ortalama binden fazla olurken, sağlık yetkilileri bunun test sayısının artışı ile bağlantılı olduğunu belirtse de, ülkede semptomlu çok sayıda insan olduğunu gösteriyor.

İsveç yurtiçi turizmi başlatmak istiyor.

Sabahın erken saatlerinde seyahatlerle ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına İşletme Bakanı İbrahim Baylan, Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson, Visita CEO'su Jonas Siljhammar, Otel ve Restoran Birlikleri Başkanı Malin Ackholt katıldı.

İşletme Bakanı İbrahim Baylan:

İsveç, bildiğiniz gibi, küresel bir salgının ortasında. Gelecekteki gelişmelerin daha iyi olması için, her birimizin sorumlu bir şekilde hareket etmemize bağlıdır. Daha önce duyurulduğu gibi, 13 Haziran'da yurt içi seyahatten kaçınmak için genel tavsiye kaldırılacak. Halk Sağlığı Kurumu semptomsuz kişiler için yurt içi seyahatlere izin verilebileceği değerlendirmesini yapmıştır diyerek, "Her insanın açık bir sorumluluk aldığını ve mesafesini koruduğunu varsayayıyoruz. Bu süreçte her şey insanların bilgisi ve davranışı ile ilgilidir" yorumunda bulundu.

Baylan, "Hükümet ve yetkililer artan seyahat eğilimini takip edecek" diyerek, hükümetin restoranlarda enfeksiyon kontrol önlemleri hakkında geçici bir yasa hazırladığını söyledi.

Baylan, ilçe yönetim kurullarının hükümete rapor vermeleri için görevlendirildiğini birliterek, böylece gelişme yanlış yöne giderse önlemler alınabileceğini söyledi.

Uzun seyahatler edemeyiz ve her zamanki gibi davranamayız. Ülke içinde tatil yapıyorsanız, enfeksiyonun yayılmasını azaltmak ve risk gruplarındaki insanları korumak için tavsiye ve önerileri takip etmelisiniz diyen Baylan, "Konaklama endüstrisi ve İsveç halkı bir sorumluluğa sahiptir. Sorumlu bir şekilde bir yaz tatili yapmak herkesin görevidir" dedi.

Bugün, restoranlar, oteller ve kamp alanları için geçerli olmaları için yönergeler sunabiliriz. Bu kılavuzdaki ilkeler Halk Sağlığı Kurumu ile sanayi arasında diyalogda geliştirilmiştir ifadeleri kullandı.

Baylan, "2020 farklı bir yaz olacak". Ama eğer ortak bir sorumluluk alırsak, bizim gibi çalışmaya devam edip var olan önerileri takip edilirse, o zaman enfeksiyonla savaşmaya, insan hayatını korumaya devam edebileceğiz ve ülkemiz için önemli olan otelcilik sektörü de zor bir durumdan geri dönebilir dedi.

Visita CEO'su Jonas Siljhammar:

Seyahat kısıtlamalarının kaldırıldığından çok memnunuz, böylece yaz turizmine tamamen bağımlı olan daha fazla insan otel, restoran, kamp alanı ve kafeleri ziyaret edebilir. Daha birçok iş kaydedilebilir dedi.

"Salgının başlangıcından bu yana yetkililerin tavsiyelerini ve yönergelerini takip etmek ettik. İnsan ve sağlık her zaman önce gelir" diyen Siljhammar, "Geliştirdiğimiz malzeme ile amaç, konukların ve personelin işi yürütmeye devam edebilmeleri için güvenli koşullar yaratmaktır. Oteller, restoranlar ve kampların açık kalmasını kolaylaştırmak istiyoruz. İnsanların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olacağız" dedi.

Siljhammar, "Yaptığımız kampanyaya "Güvenli ziyaret" diyoruz. Oteller, kamp alanları ve restoranlar için doğrudan üç yönerge vardır" ifadeleri kullandı.

Konaklama endüstrisinden yararlanmak için kitapçık hazırladıklarını belirterek, kriz henüz bitmedi. Doğrudan rezervasyon yapın, böylece hangi kuralların geçerli olduğunu bilirsiniz dedi.

Otel ve Restoran Birlikleri Başkanı Malin Ackholt

Otel ve Restoranlarda sağlıkla ilgili tüm önlemlerin alındığını belirterek, atılan adımların insanların kendini güvende hissetmelerini sağlayacak şekildedir yorrumunda bulundu.

Koronaklama endüstrisinin canlanması, yaz döneminde işsizliği azaltabilir ifadeleri de kullanan Ackholt, bu yaz sezonunu mümkün oldukça yurt içinde geçirilmesini tavsiye etti.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

"Salgın konusunda hala çok ciddi bir durum var. Ancak, fiziksel mesafe için geçerli olan kurallara ve yönergelere uymanız durumunda ülkede biraz daha özgürce seyahat etmenin mümkün olduğu değerlendirmesini yaptık" diyerek, birbirimiz için endişelenmeliyiz, sağlık bakımına dikkat etmek ve hastalanma riski olan yaşlıları ve salgına karşı zayıf olanları korumak istiyoruz" dedi.

Carlson, "İnsanlar birbirine yaklaştıklarında, o zaman enfeksiyon yayılır. Bu nedenle tatillerde iletişimi sürdürmek ve el hijyenine önem vermek önemlidir. Burada herkesin bir sorumluluğu var" dedi.

Carlson, Genel tavsiyelerimize uyulmalıdır. İnsanlar mesafelerini koruyabilmeli, ellerini sabun ve suyla iyice yıkamalıdır.

Sanayi ve sendikalarla iyi ve yapıcı bir işbirliği yaptık.

Herhangi bir semptomu olan herkes diğer insanlardan uzak durmalı, seyahat etmemeli, kamp alanında dolaşmamalı veya bir restoranda oturmamalıdır. Salgını artıran ülkede yaptığınız seyahat, enfeksiyonu yayan şey fiziksel yakınlıktır diyen Carlson, "Ortak mücadele ile salgını aşabilir, güvenli ve rahat bir yaz geçirebiliriz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi