"Şu anda ipotekler üzerinde bir fiyat savaşı var" diyen Hjelmér, oldukça kritik ve hassas bir durumdayız ifadeleri kullandı.

"Ekstra hassas bir durumdayız". Bu sözler, Icabanken'in özel ekonomisti Magnus Hjelmér'de ait ve covid-19'un yeniden artmasıyla birlikte, maliye politikası önlemleri ve Riksbank'tan yakında yapılacak bir faiz açıklamasıyla ilgili karmaşık durum herkesi yakından ilgilendiriyor.

"Kasım ayında faiz oranının değişmeyeceğini ve aynı zamanda tahvil destek alımlarının artacağını bekliyorum" bekliyorum diyen Hjelmér, konut kredileri ile ilgili hane halkının nasıl davranması gerektiğine yönelik fikirler verdi.

"Şu anda ipoteklere karşı bir fiyat savaşı var. Merkez bankaları ekonomiyi canlandırmaya çalıştığı için bankaların borçlanmaları nispeten daha uygundur. Bu, kredinizi bir veya iki yıl içinde bağlamanın, değişken faiz oranından kredinizi almaktan genellikle daha ucuz olduğu anlamına gelir" ifadeleri kullandı.

Öyleyse ipotek oranını bağlamanın zamanı geldi mi sorusu üzerine Hjelmér: "Hayır. Şu anda hareket halinde kalmanız gerektiğini düşünüyorum, bağlı olmak ve hareket etmek arasındaki fark, dış dünyadaki riske kıyasla çok küçük. İsveç şirketlerinin covid-19'un ikinci dalgasından nasıl etkilendiğini bilmiyoruz ve örneğin işinizi kaybederseniz veya taşınmanız gerekirse, sabit krediler pahalı olabilir. Bir çocuk bekliyorsanız ve yakında daha büyük bir eve taşınmanız gerekiyorsa sizin açınızdan durum aynı olur." yanıtı verdi.

Bu nedenle Magnus Hjelmér'in tavsiyesi, bir istisna dışında değişken bir faiz oranı seçmektir: eğer hassas bir ekonominiz varsa daha dikkatli olmak gerekiyor.

"Eğer marjlar küçükse, faiz oranını bağlamak akıllıca olabilir, o zaman yakın gelecekte konut maliyetinizin ne olacağını biliyorsunuz" demektir dedi.

Merkez bankasının yakında açıklayacağı yeni faiz kararıyla ilgili atılacak adımdan sonra konut kredilerinde daha belirgin bir tabloya ortaya çıkacaktır. Ancak koronavirüs salgınıyla birlikte özellikle büyük şehirlerde konut fiyatlarında düşüş beklenirken artış gözlendi. Yıl sonunda bankaların kredi verme iştahına rağmen covid-19'daki ikinci dalganın ekonomik denklemi nasıl etkileyeceği hala net olarak görülmüyor. Bu nedenle yeni ev alacaklar ve değişken konut kredisi olanların dikkatli olmasında fayda vardır.

Editör: İsveç Gündemi