2021'de İsveç'te 16 yaş ve üzeri herkesin kabaca yüzde 3'ü maddi ve sosyal yoksulluk içinde yaşadı. Bu da yaklaşık 300 bin kişiye tekabül etmektedir. Bu oran AB genelinde en düşük oran olarak görülüyor.

"Ancak maddi ve sosyal yoksulluk, İsveç'te doğanlara göre, yabancı ülkelerde doğanlar arasında neredeyse yedi kat daha yaygın" olduğunu söyleyen İstatistik İsveç araştırmacısı Helena Månsson, bu şekilde hesaplandığında, İsveç'teki farklılıkların tüm AB'deki en büyük fark olduğunu belirtti.

Son yıllarda, maddi ve sosyal yoksulluk, yabancı doğumlular arasında daha yaygın hale gelirken, yerli doğumlular için bu oran nispeten değişmeden kalmayı başardı.

- İsveç'teki tüm yabancı uyruklu kişilerin yüzde 10,3'ü 2021'de maddi ve sosyal yoksulluk içinde yaşadı. Buna karşın İsveç'te doğanlar arasında ise bu oran yüzde 1,5 olarak kayıtlara geçti.

Yüzde kaçı maddi ve sosyal yoksulluk içinde yaşıyor (2021)

* Maddi ve sosyal yoksulluk içinde yaşayan yabancı ülke doğumluların oranı İsveç'te doğanlara göre daha yaygındır.

Yabancı doğumlular ek harcamayı göze alamıyor

Maddi ve sosyal yoksulluk, çeşitli harcama türlerini karşılayabilme kabiliyetine göre ölçülür. Bu, örneğin öngörülemeyen giderleri ödeyememek, evin ısınmasını yeterince karşılayamamak veya belirlenen süre içinde borçlarını ödeyememektir. Aynı zamanda paraya mal olan sosyal aktivitelere katılamamakta zorlaşıyor.

- Yerli ve yabancı uyruklular arasındaki en büyük fark, beklenmedik bir şekilde daha büyük bir masraf ödeyebilmek, düzenli olarak boş zamanlarda etkinliğine katılabilmek ve her yıl bir haftalık tatili karşılayıp karşılayamayacak olmasıdır.

2021'de, yabancı doğumluların yüzde 43'ü öngörülemeyen bir masrafı ödeyemezken, yerli doğumluların oranı bu konuda yüzde 11 olarak ölçüldü.

Yurtdışında doğanların yüzde 22'si tatile gidemezken, İsveç'te doğanlar arasında bu oran yüzde 4'ün biraz üzerinde.

Yurtdışında doğanların yüzde 15'i herhangi bir boş zaman etkinliğine düzenli olarak katılmayı karşılayamamaktadır. Yurt içinde doğanlar arasında buna karşılık gelen oran yüzde 2'nin biraz üzerindeydi.

İsveç'te maddi ve sosyal yoksulluk (2021)

Editör: İsveç Gündemi