Sağlık Bakanlığı'nın resmi internet sayfasından yapılan açıklamada, 224 milyon kron yatırım yapılarak, yeni gelen sığınmacıların İsveç'e daha iyi ve sağlıklı entegre olmasının sağlanacağı belirtildi.

Bunun yanında Sağlık Bakanı Gabriel Wikström'ün, konuyla ilgili Metro gazetesinde bir makalesi yayınlandı. İsveç'te insan haklarının gelişmişliği ve bireylerin arasındaki eşitliğe işaret eden Wikström, farklı kültürden insanların bir mozaik gibi iç içe yaşamasının getirdiği ekonomik kalkınmanın İsveç'i refah model ülke yaptığını kaydetti.

"Refah modelin motoru, kar gütmeyen sivil toplum örgütleri" ifadesini kullanan Wikström, tolumdaki birçok sorunun çözüm noktasında, sivil toplum örgütlerinin önemli görevler üstlendiğini kaydetti.

İsveç'te bulunan spor federasyonları ve sporla ilgilenen sivil toplum örgütleriyle ülkeye yeni gelen göçmenlere gerekli desteğin verileceğini bildiren Bakan Wikström, bu sayede yeni göçmenler daha sağlıklı bir yaşam sürerken, ülkeye entegre olmalarının da hızlanacağını belirtti.

Gabriel Wikström, Somalililerin İsveç'teki hayatını anlatan "Trevligt Folk" (Nazik Halk) isimli iki ay önce vizyona giren filmi örnek göstererek, "Somali'den gelen bir grup göçmenin kurduğu bandy takımı, başarıdan başarıya koşarken belgesel filme bile konu oldu" değerlendinrmesinde bulundu. 

İsveçli yönetmenler Filip Hammar ve Fredrik Wikingsson'un çektiği Nazik Halk filminde, Somali'den İsveç'e göç eden bir grubun, İsveçlilerle kurdukları bandy takımının zorluklarla geçen süreç sonunda Dünya Kupası'na katılması anlatılıyor.

-Somali Bandy Takımı Nasıl Kuruldu

İsveç’te 3 bin Somalilinin yaşadığı, Stockholm yakınlarındaki  Borlange kasabasında, göçmenlerin entegrasyonunu hızlandıracağını düşünerek ‘Bandy’ fikri 2003 yılında ortaya atıldı.

Takımın kurucusu, İsveçli girişimci Patrick Andersson.

Andersson  ilk iş olarak, sahibi olduğu futbol takımını Bandy takımına dönüştürdü.

Somali Hükümeti ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile yapılan görüşmeler sonrasında da da ‘Somali Ulusal Bandy Takımı’ ortaya çıktı.

Somali, Sibirya’nın İrkutsk şehrindeki Dünya Şampiyonası'nda Almanya, Japonya ve Hollanda gibi güçlü rakiplere karşı mücadele etti

İyi bir dereceye giremeseler de, Dünya Bandy Şampiyonası'na katılan ilk Afrika ülkesi olarak tarihteki yerlerini aldılar.

    
Editör: İsveç Gündemi