Bohuslän'daki Munkedal belediyesi

İsveç İstatistik kurumundan (SCB) alınan rakamlara göre, İsveç'in 290 belediyesinden beşi 2022'de vergiyi artırmaya karar verdi.

Bu kara imza atan belediyeler: Älmhult belediyesi (90 öre), Filipstad belediyesi (75 öre), Färgelanda belediyesi (65 öre), Tranås belediyesi (10 öre) ve Oskarshamn belediyesi (9 öre).

Bohuslän'daki Munkedal belediyesi, 2022 gelir yılı için vergiyi düşürmeyi seçen 28 belediyeden biriydi.

Buna rağmen, Munkedal sakinleri İsveç'in en yüksek beşinci belediye vergisini ödüyor. Toplam vergi 2022'de yüzde 34,86'dır.

Strömsund ve Ragunda belediyeleri

Belediye vergisinin yaklaşık üçte ikisi belediyelere ve kalan üçte biri İsveç'in 21 bölgesine gidiyor.

Dördüncü en yüksek belediye vergisi, her ikisi de Östersund yakınlarında bulunan Strömsund ve Ragunda belediyesi. Bu belediyelerde vergi yüzde 34,92'dir.

Norrland belediyeleri üçüncü sırayı paylaşıyor

Belediye vergisi 1960'lardan bu yana iki katından fazla arttı, yüzde 15'ten yüzde 32'nin üzerine çıktı. Vergi esas olarak 60'lı ve 70'li yıllarda artırıldı, ancak son yirmi yılda yaklaşık iki puan arttı.

Üçüncü en yüksek belediye vergisi, Norrland belediyeleri Åsele, Vännäs, Vindeln ve Sorsele belediyesidir. Vergi yüzde 34,95'tir.

Jämtland'daki Bräcke belediyesi

Daha önce, belediye vergisine bir kilise vergisi de dahildi. Ancak, yüzde birin biraz üzerinde olan vergi, milenyumun başında kaldırıldı. Günümüzde, bunun yerine ve sadece İsveç Kilisesi'ne mensup olanlar tarafından bir ücret ödenmektedir.

İkinci en yüksek belediye vergisi, Östersund'un birkaç mil güneyinde bulunan Bräcke belediyesindedir. Vergi yüzde 35,09'dur.

Västerbotten'deki Dorotea belediyesi

Dorotea belediyesi İsveç'in en yüksek belediye vergisine sahiptir. Vergi yüzde 35,15'tir.

Dolayısıyla Dorotea, sakinlerinin belediye vergilerinde yüzde 35'ten fazla ödediği küçük bir belediye grubuna (iki) aittir.

Skåne'deki Kävlinge belediyesi

Belediye vergisi İsveç belediyeleri arasında yüzde 29 ile 35 arasında değişen büyük farklılıklar gösterir. Bu, Skattebetalarna çıkar grubuna göre orta gelirli bir hanehalkının en yüksek vergiye sahip belediyede yaşıyorsa, en düşük vergiye sahip belediyede yaşamış olmasına kıyasla yaklaşık 25.000 SEK daha fazla vergi ödediği anlamına geliyor.

En düşük vergi, Skåne ve Stockholm bölgesindeki beş belediyede bulunuyor.

Bunlardan biri , Lund dışındaki Kävlinge belediyesidir. 

Belediye vergisi, İsveç'in beşinci en düşük vergi oranı olan 2022'de yüzde 29,69'dur.

Vellinge Belediyesi

Ortalama belediye vergisi 2021/2022 yılının başında 3 öre düşerek yüzde 32,24'e düştü.

Malmö'nün güneyindeki Vellinge belediyesi, İsveç'in dördüncü en düşük belediye vergisine sahiptir. Vellinge'de vergi yüzde 29,68'dir.

Stockholm dışındaki Täby Belediyesi

İsveç'in 290 belediyesinden yirmi sekizi, yılın başında belediye vergilerini düşürdü.

Vergi en çok Uppsala'nın güneyindeki Knivsta belediyesinde (60 öre), Vaxholm belediyesinde (48 öre), Skåne'deki Staffanstorp belediyesinde (45 öre) ve Danderyd belediyesinde (40 öre) düştü.

Stockholm dışındaki Täby, 2022'de vergi indirimi yapmadı, ancak belediye hala İsveç'in en düşük üçüncü belediye vergisine sahip. Täby'de toplam vergi yüzde 29,63'tür.

Aynı zamanda, en düşük toplam vergiye sahip olan başkent çevresindeki belediyelerdir. Ancak bunun belediyelerin vergi oranlarına bağlı olduğunu unutmamak gerekir.

Aslında Stockholm bölgesi, genel anlamda yüzde 12,08 ile ülkenin en yüksek bölgesel vergisine sahip.

Stockholm'a bağlı Solna Belediyesi

İsveç'in 2020'de belediye gelir vergisinden elde ettiği toplam gelir, istihdam vergisi kesintileri gibi vergi indirimlerinden önce 760 milyar SEK'in biraz üzerinde gerçekleşti.

Bu rakam, devletin gelir vergisinden çektiği yaklaşık 50 milyar SEK ile ve İsveç'in 2 trilyon SEK'in biraz üzerinde olan toplam vergi geliri ile karşılaştırılmalıdır.

İkinci en düşük belediye vergisi, Stockholm'daki Solna belediyesinin sakinleri tarafından ödenir. Solna'da vergi yüzde 29,20'dir.

Stockholm'a bağlı Österåker belediyesi

Belediyeler ve bölgeler -, diğer şeylerin yanı sıra okulların, bakımın ve hemşireliğin finansmanından sorumludur. Ancak farklı belediyelerin, çalıştıkları payın büyüklüğüne, sakinlerin ne kadar vergi ödediğine ve belediyenin ne kadar masraf yaptığına bağlı olarak farklı koşulları vardır. Diğer şeylerin yanı sıra demografik bilgiler de göz önüne alındığında tablo farklılaşıyor.

Daha zayıf belediyelere yardımcı olmak için İsveç'in en zengin belediyelerinden bazıları sisteme geri aldıklarından daha fazlasını ödüyor.

Stockholm dışındaki Österåker belediyesi, İsveç'in en düşük toplam belediye ve bölgesel vergisine sahiptir. Belediye vergiyi iki yıl üst üste indirdikten sonra vergi yüzde 28,98 oldu.

Peki büyük şehirlerde vergi ne durumda?

Stockholm Belediyesi, yüzde 29,82 ile İsveç'in en düşük altıncı belediye vergisine sahip.

Aynı şey, vergi oranları (sırasıyla yüzde 32,60 ve yüzde 32,42) İsveç ortalamasının biraz üzerinde olan Göteborg ve Malmö için söylenemez.

Ancak bölgesel vergi sermayenin dışında daha düşüktür. Skåne'nin bölgesel vergisi yüzde 11,18 ve Västra Götaland yüzde 11,48'dir.

En düşük oran Södermanland'daki bölgesel vergidir: yüzde 10,83.

Gotland hakkında özel bir şey yok mu?

Elli yıl önce Gotland, 1 Ocak 2011'de adını Gotland Bölgesi olarak değiştiren bir belediye kurdu.

Gotland ayrıca bir ilçe yönetim kurulu ve bir vali ile İsveç'in en küçük kenti konumundadır.

Gotland'ın 59.600'den fazla nüfusu var ve bunların 26.000'i Visby'de yaşıyor. Visby'nin yanı sıra en büyük kentsel alanlar Hemse, Slite, Roma ve Klintehamn'dır.

Böylece Gotland'da ortalamanın üzerinde olan tek bir vergi oranı vardır: yüzde 33,60.

Editör: İsveç Gündemi