Her hafta binlerce yeni kişi uzun süreli işsizler grubına ekleniyor.

Bu hızla, tarihi bir kabus sınırı kısa sürede kırıldı.

İsveç Kamu İstihdam Teşkilatı analiz müdürü Annika Sundén, krizde ortadan kaybolan hiçbir işin geri dönmeyeceğini söylüyor.

Korona salgını başladığında çok sayıda insan işsiz kaldı. Birçoğu şimdi bir yıldan fazla bir süredir yeni bir iş bulmak için mücadele ediyor ancak tüm çabalar sonuçsuz kalıyor.

İsveç Kamu İstihdam Dairesi istatistiklerine göre, Mart ayı sonunda 182.000 kişi en az on iki aydır işsizdi. Bu geçen yıl aynı zamana göre 29.000 kişinin daha fazla olduğu anlamına geliyor.

Ancak rakamlar zaten modası geçmiş durumda. 

Annika Sundén, Nisan ayında iki hafta içinde, uzun süredir işsiz olan gruba 5 bin kişi daha eklendi dedi.

Sundén,"Bu kişiler çoğunlukla hem eğitime hem de güncel iş deneyimine sahiptirler. Pandeminin yapısal dönüşümü hızlandırması, çalışma fırsatlarını etkiledi" dedi.

Kasvetli kategorideki kuyruk çok uzun. Altı ila on iki aydır işsiz olan 100.000'den fazla insan var. Bu nedenle, uzun süreli işsizlerin sayısının 2021'de 200.000'i aşacağı açıktır denildi.

Normal işsizlik daha yüksek olabilir

Bu kadar çok insanın uzun süre işsiz kalması gerçeği, patlama sırasında bile daha yüksek kalıcı işsizliğe yol açma riski taşır. Bu, işsizlik yüksek kalırken daha hızlı bir şekilde işgücü sorununa yol açabilir.

Pandemi, yeni grupların uzun dönemlerde işsiz kalması anlamına geliyor. Bu aynı zamanda lise eğitimi almış ve işgücü piyasasına yakın kişiler için de geçerlidir. Ve hassas sektörlerde durumun iyileşeceği kesin değil.

Annika Sundén, bu gruplar için farklı eğitim çabalarının önemli olduğunu söyledi.

Hükümet, Merkez Partisi ve Liberallerle birlikte, daha fazla işsizin sözde eşleştirme hizmetleri, ekstra hizmetler veya tanıtım işleri yoluyla destek alması için bahar değişim bütçesine 448 milyon SEK yatırım yapmayı kabul etti. Bu adım pandemi sırasında ortaya çıkan uzun vadeli işsizliğe karşı koymak için bir önlem olarak görülüyor.

Şimşek belirtileri var

Her şey zifiri karanlık değil. Nispeten yakın zamanda işini kaybedenler için geri dönmek biraz daha hız kazandı. Endüstri, sağlık ve okul gibi alanlarda iş var. Toplam işsizlik, kış ve ilkbaharda yavaş ama istikrarlı bir şekilde azaldı.

Annika Sundén, çok yavaş olan toparlama görülüyor ve bu zor bir durum, ancak şimdi işsizlik seviyesi 2021 için önceki tahminlerden daha düşük görünüyor" ifadeleri kullandı.

İşsizlik rakamları

Mart ayının sonunda, 440.000'den biraz fazlası veya işgücünün yüzde 8.4'ü İsveç Kamu İstihdam Hizmetinde işsiz olarak kayıtlıydı. Bu rakam, bir yılda 52.000 daha arttığı anlamına geliyor. İşsizlik sınıfında yer alanların 191.000'i Avrupa dışında doğdu (Yanie göçmen).

► Mart ayı sonunda 182.000 kişi on iki aydan fazla işsizdi ve bunların yarısından fazlası Avrupa dışı bir ülkede doğan kişiler (yani göçmen).

► Bir yılda gençler arasındaki işsizlik sayısal olarak 7.000 artarak 58.000 oldu ve bu işgücünün yüzde 11.1'ine tekabül ediyor.

► Kayıtlı olanların yaklaşık 40.000'i Mart ayında yeni bir işe girdi, geçen yılın aynı ayına göre 12.000'den fazla. Burada bir toplarma var ancak yine de genç işsizlerin sayısı hala çok fazla.

► Tarihsel açıdan nispeten normal bir rakam olan 2.900'e Mart ayında işten çıkarıldığını bildirdi.

Kaynak: Arbetsförmedlingen

Dipnot: Arbetsförmedlingen sisteminde kayıtlı olmayan önemli bir işsiz grubu da bulunuyor.

Editör: İsveç Gündemi