Yüksek elektrik fiyatlarından etkilenen sadece haneler değildir. Birçok İsveçli şirket için üretimde elektrik önemli bir maliyettir. Yeni istatistikler, şirketlerin elektrik için ödediği fiyatların Ağustos ayında keskin bir şekilde arttığını gösteriyor.

Son zamanlarda, Güney İsveç'teki Lessebo ve Klippan'daki kağıt fabrikaları üretimlerini geçici olarak durdurdu. Yüksek elektrik fiyatı nedeniyle üretim durduruldu.

Ağustos ayı son istatistikleri, İsveçli şirketlerin elektrik için ödediği fiyatın yeni bir rekor seviyeye çıktığını gösteriyor. Elektrik fiyat trendlerini gösteren endeks Temmuz'daki 239'dan Ağustos'ta 385'e yükseldi.

- Doğal gaz 2021'in ortalarından bu yana fiyatı arttı ve şu anda yüksek seviyelerde. İstatistik İsveç istatistikçisi Chatrine Lundbeck, şirketlerin şu anda yaşadığı zorluklarda, artan elektrik fiyatlarının önemli faktör olduğunu söyledi.

İşletmeler için son 12 ayda, Ağustos 2021'den Ağustos 2022'ye kadar elektriğin fiyat gelişimi endeksi (endeks 2020=100)

Gerçekler: istatistikler hakkında

İstatistik İsveç, İsveç'te satılan ürünler için İsveç endüstrilerinin ve diğer şirketlerin karşılaştığı fiyat gelişimini her ay hesaplar. İstatistikler, bir iç piyasa fiyat endeksi, HMPI olarak rapor edilir.

İstatistikler, üreticiler (şirketler) için ortalama fiyat gelişimini ve üretim için gerekli olanın ithalatını ölçen, üretici ve ithalat fiyat endeksi (ÜFE) adı verilen şeyin bir parçasıdır.

Kaynak: SCB.se

Editör: İsveç Gündemi