Genç siyasetçi, özellikle ekonomist ve uzmanların takip ettiği iş çevrelerinin nabzını tutan Dagenssamhalle gazetesine konu ile ilgili bir makale yazdı. Makalenin Türkçe ve İsveççesi aşağıda:



Parti genel başkanlarının katıldığı açık oturum programında, Başbakan Stefan Löfven bilgi gerektirmeyen işleri "kolay iş" olarak tanımladı. Sıra somut örnekler vermeye geldiğinde ise döküman taratma, sahil temizleme gibi işlerden bahsetti. Sormadan geçmek olmaz. Acaba İsveç'te kaç tane kadrolu döküman taratma işi veya temizlenecek sahil vardır acaba?


Malesef ön bilgi ve nitelik gerektirmeyen kolay iş bulmak çok zor. Var olan işler ise gereksiz bürokratik kurallardan dolayı engellenmektedir. Örnek verecek olursak, akıllı telefonlar üzerinden taksicilik yapma imkanı sağlayan Über'in, Überpop adındaki korsan taksicilik olarak görülüp kapatılan hizmeti iyi bir örnektir.


Taksi piyasası, Ünerpop ve benzer hizmetler kullanıldığında pekala uyum için iyi bir çözüm olabilir. Çünkü taksicilik çok fazla bilgi gerektiren bir meslek olmadığı gibi günümüzün modern tekniği ile İsveççe bilmeden dahi kolayca yapılabilir. Bununla birlikte mesleğin değişken çalışma saatleri, yeni gelen göçmenlerin iş ve okulu aynı anda kombine etmelerine olanak sağlayarak bu mesleği özel kılmaktadır. Bu şekilde göçmenler hem çalışıp hem de daha iyi bir iş için eğitimlerini sürdürebilirler. 


Ne yazık ki günümüz İsveç'inde kolay iş kalmamıştır. Diğer taraftan bürokrasiyse takılan bazı işleri kolay iş haline getirme imkanı vardır. Taksi branşı aşağıdaki değişiklikler yapılarak kolay iş haline getirilebilir.
Yaş sınırı ve ehliyet için istenen kullanım yılı zorunluluğu kaldırılmalıdır. Bugün 18 yaşını doldurmuş bir kişi taksi şirketi kurabilmekte ama 21 yaşını doldurmamışsa taksi ehliyeti alamamaktadır. Bu son derece saçma bir uygulamadır. Aynı zamanda taksi ehliyeti alabilmek için en az iki senelik normal ehliyet sahibi olması gerekmektedir. Bu kural değişmeli ve 18 yaşına giren herkes normal ehliyet için kullanım yılı şartı olmadan Taxi ehliyeti alabilmelidir.


Taksicilik taksi ehliyeti olmadan da yapılabilmeli. Bugün taksi ehliyeti alabilmek için üç ayrı yazılı sınav yapılmakta ve sonunda direksiyon sınavına girilmektedir. Taksi şirketi kurabilmek için de ayrı sınavlar yapıp trafik izni almak şart. Bu süreç uzun Zaman alan ve pahalıya mal olan bir süreçtir. Taksi ehliyeti ve trafik izni kaldırılmamalı. Ama bunlar olmadan da taksi şirketi kurup taksi sürmek mümkün olmalıdır. Taksi ehliyeti olan 
şöförlerle, sarı plakalı taksilerle mi yoksa ehliyetsiz şöförlerle normal araçlarla mı yolculuk yapılacağının seçimi müşterilere bırakılmalıdır.



Bırakalım seçimi insanlar zevklerine göre yapsın.


Taksimetre şartı kaldırılmalıdır. Tekniğin çok ilerlemiş olduğu günümüzde, şöförlere pahalı taksimetre şartı koşmak son derece gereksiz. Bugün akıllı telefonlar bir taksimetrenin yaptığının çok fazlasını yapabilir.
Ayrıca taksi şirketi açabilmek için trafik izninin olması da yetmiyor. Şirket açmak isteyen herkes ilk araç için 100 bin kron, ikinci bir araç için de 50 bin kron sermaye göstermek zorunda. Peki kaç genç veya göçmen bu sermayeye sahip? Bu sermaye şartı kaldırılmalı veya azaltılmalıdır.


Var olan kurallara göre Ünerpop'un korsan taksicilik olduğundan ve küçük taksi işletmecilerine darbe vurduğundan şüphe yok. Taksi piyasasında yapılacak bu değişikliklerle büyük taksi şirketlerini yüksek ücretler ödeyen taksi sahiplerinin nefes alması sağlanabilir. Basit kurallar ve daha az bürokrasi ile Über ve taksi branşı uyum sürecinde önemli bir aktör olabilir.


Mikail YükselCenterpartiet Göteborg İl Başkan Yardımcısı ve eski taksi şöförü

Yazının gazetede yayımlanan linki: 
Editör: İsveç Gündemi