Ringa balığı, somon ızgara, patates, ekşi krema, havyar, yumru, çilek, dondurma ve yumurta gibi birçok üründe fiyatlar bir önceki yıla göre daha yüksek, bir yıl içinde genel anlamda fiyatı düşen tek kalem patates olurken, o da tüketiciye ulaşana kadar yüzde dörtlük yüksek fiyatla ulaşıyor.

Gıda parazı ile ilgili bir araştırma yapan SEB, konuya dair bir rapor hazırladı.

SEB ekonomisti Marcus Widén, bu yıl gıdaların TÜFE'den (tüketici fiyat endeksi) daha fazla arttığı yıllardan biri oldu ifadeleri kullandı.

Genel fiyat eğilimi geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana sabit kaldı. Fiyatları düşüren düşük enerji fiyatıdır denildi. Ancak gıda pazarında, birçok emtia grubu geçtiğimiz yıldan daha pahalı hale geldi.

Widén'e göre, Yaz Mutfağının klasik ürünleri olan gıdalar için fiyat eğilimlerinde, itici faktör hava veya diğer hasat koşulları gibi üretim koşullarıdır.

2018'deki kuraklığın bugün üzerinde bile etkisi olduğu dile getirilirken, ayrıca bu yıl fiyatlarda korona etkisi olduğu da söylendi. 

Taze meyvelerin fiyatı geçen yıl ile bu yıl Mayıs ay'ı arasında neredeyse yüzde 24 artış olduğu raporlandı. Ayrıca meyvelerdeki fiyat farklılıklarının aylara göre değişiklik gösterebileceği belirtildi.

Fiyatı düşen tek ürün patates. 

Patates fiyatı bir yılda yüzde altıdan fazla düştü. Ancak, tüketiciye ulaşana kadar patateslerde de fiyat yüzde dört oranında artışa geçiyor.

İsveç İstatistik Kurumu, yaz ortası haftasında gıda satışlarının ortalama bir önceki haftaya göre yüzde 14 artmasını bekliyor. Svensk Handel'in yaz raporuna göre bu, tükitici açısından yaklaşık 900 milyon SEK civarında ek maliyet anlamına geliyor.

Editör: İsveç Gündemi