Matpriskollen CEO'su Ulf Mazur'a göre, tereyağı ve peynir fiyatlarındaki artış hızla artıyor.

"Bu yıl şimdiye kadar üç fiyat artışı oldu ve bunu hayatımız boyunca hiç yaşamadık" dedi.

Fiyat karşılaştırma şirketi Matpriskollen'e göre, gıda fiyatları yılın ilk yarısında yüzde 8,4 arttı. En büyük fiyat artışlarının olduğu ürünler arasında en temel ev kahvaltısı klasiği olan tereyağı ve peynir yer alıyor.

Ulf Mazur, "Haftada birkaç kez aldığımız süt ürünlerinde büyük artışlar var. Bu ürünler tüm yılın en büyük harcama kalemlerinden biri ve artık fiyat artışları hissedilmeye başlandı ki bu ciddi bir durum. Bu yıl şimdiye kadar üç fiyat artışı oldu ve bunu hayatımız boyunca hiç yaşamadık" ifadeleri kullandı.

Gıda Fiyatları Anketi'nin derlediği verilerin Temmuz ayında da fiyatların yükselmeye devam ettiğini gösterdi.

Fiyat artışının ardındaki mükemmel fırtına

Bir paket Bregott'un fiyatı, yılın başından bu yana İsveç mağazalarında ortalama yüzde 30'dan fazla arttı. Peynir içinde aynı durum söz konusu. Bir Arla Herrgårdsost paketinin fiyatı da bugüne kadar yüzde 30'un üzerinde arttı.

Peki peynir ve tereyağı fiyatları neden çarpıcı biçimde artıyor?

Çiftçiler Konfederasyonu (LRF) başkan yardımcısı Åsa Odell'e göre, bunun arkasında mükemmel bir fırtına var.

"Bunun temel nedeni, tarım ve süt üretiminin çok daha pahalı hale gelmesidir. İsveç tarımının yıllık bazda görülen 8 milyar maliyet artışı elde etmesini bekliyoruz" dedi.

Birkaç faktör aynı anda etki ediyor

Bunun arka planında üretimde ihtiyaç duyulan elektrik, ticari gübre, yem ve motorin fiyatlarının "aynı zamanda" keskin bir şekilde artması yatmaktadır.

"Hem ticari gübre hem de yem fiyat artışları aşırı oldu ve daha önce hiç böyle bir şey yaşamadık. Ticari gübre üretiminde gaz kullanıldığından, gazın fiyatına bağlıdır" dedi.

Ancak devreye giren sadece Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve Rus gazını çevreleyen oyun değil. Durum, Ukrayna'da karada yaşanan savaştan da doğrudan etkileniyor.

"Aynı zamanda Ukrayna'nın liman kenti Odessa'daki limanın savaş sırasında tahıl gönderememesinden de kaynaklanıyor" diyen Åsa Odell, hem Ukrayna hem de Rusya'nın küresel tahıl üretiminde büyük bir paya sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Artan maliyetleri karşılamak için İsveçli süt üreticilerinin bir parçası olduğu kooperatif olan Arla, bu nedenle raflarda açıkça görülen fiyatları artırdı.

Fiyat artışı çiftçilere kadar uzanır ve fiyat artışlarını düşünürken bilmek önemli olabilir.

Üretim sürecini anlamak önemli

Åsa Odell, farklı süt ürünleri arasındaki fiyat artışının neden farklılık gösterdiğini anlamaya çalışırken tüketicilerin temel işleme süreçlerini dikkate almalarının önemli olduğunu düşünüyor.

- Bir kilo peynir, on litre süt alır. Bu sadece ürünlerin üretimindeki maliyetlerle ilgilidir.

İsveçli tüketicilerin gelecekte daha fazla fiyat artışına kendilerini hazırlamaları gerekiyor.

Çiftçi sektöründe artan maliyetlerimizi telafi edecek çok şey eksik.

Åsa Odell, büyük bir soru, tüm zinciri etkileyen Rus gazı sorunuyla nasıl başa çıkılacağıdır. Değerlendirmemiz, fiyatların önümüzdeki yıl boyunca artmaya devam edebileceği yönünde ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi