İsveç uzun zamandan beri ilk nakitsiz ödeme yapan ülke olma çabasında. Alman Focus dergisinin haberine göre, altı İsveç bankası ortak bir uygulama hazırlayarak nakit para akışını durdurdu. Stockholm Üniversitesi öğretim görevlisi Profesör Niklas Arvidsson "Kağıt ve demir para birçok ülke için hala vazgeçilmezler arasında. Burada öyle değil. Biz nakit dönemini neredeyse bitirdik" dedi.


Çok az demir ve kağıt para kaldı

Altı sene önce 160 milyar İsveç Kronu dolaşımdayken bu sene sadece 80 milyar Kronu'nun dolaşımda olduğunu açıklayan Arvidsson "Swish" adında akıllı telefonlar için bir uygulama geliştirildi. Saniyeler içinde para transferi gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

Taksilerde, pazarlarda hatta sokakta bile nakde ihtiyaç kalmadı

Uygulamayı indiren herkesin taksilerde, pazarlarda ve sokak satıcılarında kolayca ödeme yapabiliyor. Gazetelerin bile artık bu uygulama üzerinden satıldığını ifade eden Arvidsson "Otobüslerde de artık nakit kabul edilmiyor" diye ifade etti.

Polisler nakit ödeme yapanların peşinde

Bu uygulamaya rağmen hala nakit ödeme yapanlar ise polisler tarafından gözetleniyor. Kağıt paraya bu kadar önem verenleri kaçakçı gözüyle bakan İsveç polisi "Yeni bir atasözü der ki, hala nakit ödeme yapıyorsan, gizleyecek bir şeyin var" diye konuştu. 

Yeni uygulama sayesinde daha fazla güvence

İsveç hükumetinin desteklediği bu uygulama sayesinde hırsızlık olaylarının, kara para akışının ve kaçakçılığın önü kesileceği umut ediliyor.
karar.com


Editör: İsveç Gündemi