Son dönemlerde internet satış sitelerinde öne çıkan ikinci el ürün alım-satımları şöyle:

Eskiden evlerine küvet ve jakuzi yaptıran insanlar varken, şimdi evlerinde yer kaplayan ve elektrik tüketimini artıran bu ürünleri elden çıkarmaya çalışıyor.

Haziran ayından bugüne Blocket'teki spa küvetleri olarak bilinen ürünlerde ikinci el satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 arttı ve yalnızca Ağustos ayında artış yüzde 99 oldu. Aynı zamanda, medyan fiyat aynı dönemde yüzde 34 düştü.

Fiyat karşılaştırma sitesi Pricerunner'da, yeni bir spa küveti fiyatı 20.000 SEK'in ila 270.000 SEK arasında değiştiği görülüyor. Piyasadaki şişme jakuzilerin fiyatı biraz daha değişken görünüyor ve fiyatı birkaç bin krondan 30.000 krona kadar çıkıyor.

Daha lüks modeller için Blocket'te yaklaşık 10.000 SEK'den 100.000 SEK'e kadar kullanılmış bir spa küveti almak mümkün.

Blocket CEO'su Robin Suwe'a göre, alıcılardan çok satıcıların olması fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor dedi.

Bir spa küveti yılda yaklaşık 3.000-4.000 kilovat saat elektrik tüketir. Karşılaştırıldığında, bir dairenin tamamı yaklaşık 2.000 kWh tüketiyor. Bu da küvetin maliyetli olduğunu gösteriyor.

Satış platformu Tradera da elektrikli ürünlerin satışlarında artış gördü. Ağustos ayının başından bu yana inşaat ve aletler yanı sıra ev elektroniği sırasıyla yüzde yüzde 14-15 dolayında arttı.

Yakacak odun ve peletler

Elektrik fiyatlarının artması sadece daha çok elektrik tüketen ürünlerin satışa sunulmasını etkilemiyor. Ayrıca elektrik veya ısı üreten ürünlere olan ilgiyi de artırdı.

Blocket'te odun ve ahşap fiyatları geçen hafta en çok aranan ürünler arasında ikinci sıraya yükseldi. Yine odun ve ahşapla ilgili olan soba beşinci sırada yer aldı ve genellikle birinci sırada olan elektrikli ürünler on ikinci sıraya geriledi.

Ateş yakmak için tutuşturucu görevi gören peletler de aranan ürünler arasında yükselişe geçti. Fiyat karşılaştırma servisi Pricerunner'a göre, Eylül ayında fiyat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 947 arttı.

Öte yandan, rekor yükselişe rağmen son dönemlerde peletlerin ortalama fiyatı yüzde 32'ye kadar düştü. 

Daha fazla perakendecinin online satışa yönelmesi fiyatların kısmen geri çekilmesinde önemli bir rol oynuyor.

Lüks marka ürünler

Daha önce lüks marka ürünler satın alan çoğu insan, son zamanlarda ekonomik sıkışıkla mücadele etmek için internetten satışların hızlandığı görünüyor.

Tradera satış sitesinde Gucci ve Louis Vuitton gibi lxy markalı ürünlerin reklam sayısı iki yıl öncesine göre yüzde 34 arttı.

Tradera'nın istatistiklerine göre, birçok marka için fiyat önemli ölçüde arttı. Örneğin, son beş ayda Chanel çantaları yüzde 57, Hermés ve Balmain yüzde 44 ve Louis Vuitton 2021'e göre yüzde 40 arttı.

Tradera'ya göre bunun nedeni, ikinci el piyasasının, insanların daha az paraya sahip olduğu kötü zamanlarda daha cazip hale gelmesidir. Talep arttıkça fiyatlar da artıyor.

Özel saatler

Satış sayfalarında artan sadece lüks giyim ve ayakkabı markaları değil. Bu aynı zamanda saatler için de bu durum aynı görünüyor.

Tradera'da 100.000 kronun üzerinde satılan özel saatlerin sayısı son altı ayda beş kat arttı.

Blocket'te Eylül ayında da saatlerde bir artış fark edildi. Orada, medyan fiyat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttı.

Kıyafetler ve ayakkabılar

Giysi ve ayakkabı talebi genellikle her zaman yüksektir, ancak burada da bir artış görülüyor. Blocket'te Eylül ayında çocuk giyim ve ayakkabı kategorisinde arz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 331, genel giyim ve ayakkabı yüzde 241 arttı.

Aynı zamanda bu yıl Mayıs ayında belirli kategoriler için reklam ücretlerini yükselttikleri için Blocket'teki reklamların genel olarak arttığını da eklemek gerekir.

İlgi, ayakkabıların en popüler kategoriler listesinin başında yer aldığı Pricerunner'da da görülüyor.

Not: Kimi insanlar pahalılık karşısında ürünlerini elden çıkararak bütçe oluşturmaya çalışırken, kimileri de düşen fiyatlardan istifade bu ürünleri daha ucuza almaya çalışıyor. İnternet ticaretinin son dönemlerde genel anlamda düşüş eğiliminde olduğu görülüyor. Ancak buna rağmen hala çok sayıda insanın internet üzerinden alışveriş yaptığı görülüyor. 

Kaynaklar: Blocket, Tradera ve Pricerunner

Editör: İsveç Gündemi