Medyan maaş, en düşükten en yükseğe doğru büyüklük sırasına göre sıralanmış bir maaş grubundaki ortalama maaştır. Bankacılık, finans ve sigorta alanlarındaki üst düzey yöneticiler, tüm meslekler arasında en yüksek medyan maaşa sahiptir. Pazar araştırmacıları vb. alanlar en düşük medyan maaşa sahiptir.

Hem ortalama maaş hem de medyan maaş, bir grubun maaşının temsili bir ölçüsünü göstermek için kullanılır. Ortalama maaş, gruptaki kişi sayısına bölünen tüm maaşların toplamıdır. Medyan, seçilen gruptaki tüm maaşların artan düzende sıralamasına göre ortalama maaştır.

Maaş istatistikleri genellikle ortalama maaşlar şeklinde sunulur. Ancak, bir meslek grubunda, grubun geri kalanına göre çok veya az kazanan insanlar varsa, veri olarak medyan maaşı ele almak daha doğru fikir verir.

Asya'nın yeni "milyarderler başkenti" Mumbai oldu Asya'nın yeni "milyarderler başkenti" Mumbai oldu

Medyan ücretleri karşılaştırabilmek için brüt ücretlere, yani vergi öncesi aylık ücretlere bakılıyor. Sonra yarı zamanlı maaşlar tam zamanlı olarak yeniden hesaplanıyor.

En yüksek ve en düşük medyan maaşlar

Kıdemli banka yöneticileri için ortalama maaş 118.700 SEK'dir. 144.900 kron olan ortalama maaştan biraz daha düşüktür. Dolayısıyla medyan maaşın çok daha düşük olması, bu yöneticiler arasında diğerlerinden çok daha yüksek olmasıyla öne çıkan maaşların bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Pazar araştırmacıları vb. gruplar en düşük medyan maaşa sahiptir. Ortalama maaşları 22.600 krondur, bu nedenle grubun ortalama maaşı olan 22.300 krondan biraz daha düşüktür. Piyasa araştırmacıları vb. grubun arasındaki maaş dağılımının banka yöneticilerine göre önemli ölçüde daha düşük olduğunu göstermektedir.

2021'de en yüksek medyan maaşa sahip meslekler 

2021'de ortalama maaşı en düşük olan meslekler

Erkekler ve kadınlar arasındaki ücretlerin dağılımı

Ortalama maaş maaş arasındaki fark, kadınlar için 3.100 SEK ve erkekler için 4.500 SEK'tir. Bu, erkekler arasında maaş dağılımının kadınlara göre daha fazla olduğunu göstermektedir.

Farklı sektörlerde ücretler

Ücretler, işgücü piyasasının belirli sektörlerinde daha eşitsiz bir şekilde dağılmıştır. Özel olarak istihdam edilen memurlar arasında fark oldukça fazladır. Orada, ortalama maaş ile ortalama maaş arasındaki fark 4.800 kron. Bölgesel çalışanlar arasında bile, ortalama maaş arasındaki fark 4.600 SEK ile nispeten daha yüksektir.

En eşit ücretler özel sektörde çalışanlar arasında bulunuyor. Bu alanda, ortalama maaş arasında sadece 800 SEK fark olduğu görülüyor.

2021 yılında sektöre ve cinsiyete göre ortalama maaş

Veri kaynağı: SCB.se

Editör: İsveç Gündemi