Son yıllarda İsveç'te moped sayısı önemli ölçüde arttı. Trafikanalys'in istatistiklerine göre, 2010 yılında ülkede kayıtlı 3 bin 966 moped vardı. Geçen yıl bu sayı 16 bin 454'tü, bu da 2010'dan bu yana yaklaşık yüzde 315'lik bir artış anlamına geliyor.

Moped araçlar Västernorrland'da çok yaygın

Mutlak anlamda, mopedler ülkenin en kalabalık olan Stockholm gibi şehirlerde sayısal olarak daha fazla ancak bu göreceli olarak değişiyor.

Nüfusa göre, Stockholm, bin kişi başına 1.5 moped düşüyor. Bu da normalde ülke geneline göre ortalamının altında kalıyor. 

İstatistik İsveç basın görevlisi Johannes Cleris, bin kişi başına 3,8 moped düştüğü Västernorrland'ın zirvede olduğunu söyledi.

Son zamanlarda Kalmar'da sıradışı bir yükseliş var. Kentin yoğun nüfusuna rağmen bin kişi başına 0,9 moped düşüyor.

Araç sahipleri genellikle orta yaşlı

İstatistikler İsveç'in araç sahipliği istatistikleri, mopedlerin kime ait olduğunu araştırmak için kullanılır. 

Burada mopedler Trafikanalys'in tanımından farklı olarak 1. sınıf dört tekerlekli mopedler olarak sınıflandırılmaktadır. Bu nedenle, ülke genelinde ve kentlerde mopedler için toplam rakamlar, sahiplik istatistiklerinden biraz farklıdır.

Moped araçlar en fazla 40-64 yaş grubu insanlar tarafından satın alınıyor. Aynı yaş grubundaki kadınlar tüm kentlerde ikinci en fazla moped sahibi gibi görünüyor.

Johannes Cleris, mülkiyetin bu şekilde görünmesinin olası bir açıklaması, ebeveynlerinin çocuklarının kullandığı mopedlerin sahipleri olmasıdır, ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi