2020 yılı Systembolaget için şimdiye kadarki en güçlü yıl olduğu açıklandı.

Şirketin CEO'su Magdalena Gerger, gelişmenin arkasında salgın etkiler ve daha pahalı alkollü içeceklerin artan satışları var ifadeleri kullandı.

Systembolaget CEO'su Magdalena Gerger, geçtiğimiz çeyrekte, gelir ve hacim açısından yılın önceki dönemleriyle aynı çizgide bir gelişme yaşadık ve finansal olarak şimdiye kadarki en güçlü yılı geçirdik dedi.

Systembolaget'in 2020 yılının tamamı için vergi öncesi karı, bir önceki yıla oranda ciddi şekilde arttı. 2019 yılında 304 milyon SEK olan kar, 597 milyon SEK'e neredeyse iki katına çıktı.

Pandemi alkol tüketimini artırdı

Net satışlar bir önceki yıla göre yüzde 14 artarak 36,7 milyar kron olarak gerçekleşti. Satış hacmi yüzde 11'in biraz üzerinde artarak 569,1 milyon litreye ulaştı.

Systembolaget'e göre artış, esas olarak diğer satın alma kanallarının covid-19 ile ciddi şekilde kısıtlanmasından kaynaklanıyor.

Magdalena Gerger, seyahat ithalatının neredeyse sıfır olması, restoran ve bar ziyaretlerinin azalmasının yanı sıra müşterilerin biraz daha pahalı ve daha kaliteli mallar satın almaya odaklanması gibi pandemik etkilerle ilgili olduğunu söylüyor.

Daha özel içeceklerin satışlarının arttığına inanıyor ki bu şirket açısından iyi bir trend.

"Alkole daha az odaklanılması ve örneğin yiyeceklerin eşleştirilmesine daha fazla odaklanılması, herkesin yararına olan iyi bir trend. Miktar üründen çok birinci sınıf bir ürün olabilir" dedi.

Çevrimiçi alışveriş arttı

Değişen müşteri davranışları da çevrimiçi satışların artmasına neden oldu. Systembolaget'in çevrimiçi alışverişi 2020'de yüzde 42 arttı.

"Bakkal ticaretinde olduğu gibi bizim için de arttı. Orada, artış hızının yavaşladığını, Ocak ayındaki seviyesinde kaldığını görüyoruz" diyen Magdalena Gerger, muhtemelen yeni bir davranış düzeyine sahip olduğumuz yerin bu olduğunu söylüyor.

Daha fazla insanın çevrimiçi sipariş vermesi nedeniyle fiziksel mağaza sayısını azaltmak için bir neden olduğunu düşünüyor.

Gerger, "İnternette olanların oranı hâlâ yüzde üçten az ve büyük çoğunluğu, yaklaşık yüzde 70'i mağazalarda toplanıyor. Mağaza sayısını azaltacağımıza dair bir gösterge yok. Ancak, Systembolaget ile ilgili kısıtlayıcı fikrin bir parçası olarak, gereğinden fazla mağazamız yok" dedi.

Genel alkol tüketimi sabit

Systembolaget'in tekrar eden ölçümlerine göre, alkol tüketimi sabit bir seviyede kalıyor ve Magdalena Gerger, örneğin riskli davranışları olan gruplarda pandeminin etkilerinin tam resmine henüz sahip olmadıklarını işaret ediyor.

"Anketlerde yüzde 70'inin salgın öncesi ile aynı tüketime sahip olduğunu, yüzde 20'sinin daha az içtiğini ve daha sonra yüzde 10 daha fazla içtiğini görüyoruz." denildi.

"İsveç'te bu düzenleme var çünkü alkol bir risktir. Nüfus düzeyinde sabit olması, sorun olmadığı anlamına gelmez. Bu arka tarafın daha da kötüleşmediğinden çok mutluyuz" diyen Magdalena Gerger, ancak risk gruplarında alkol tüketiminin nasıl göründüğünü henüz tam olarak bilmiyoruz ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi