ABD ekonomisi ve faiz oranlarındaki gelişmeler dünyanın nakit akışlarının çoğunu kontrol ediyor. Demokratların zaferi ile yeni başkan olan Joe Biden'ın başkanlığı kazanmasından sonra, sunulan destek paketleri şimdi ABD ekonomisini canlandırmayı hedefliyor. Bu da enflasyonun yükselme olasılığı arttıkça devlet tahvillerinin faiz oranlarını da yükselmeyi sağlayacaktır.

Geçen yazdan bu yana, ABD'nin on yıllık faiz oranı ikiye katlanarak yüzde birin biraz üzerine çıktı. Etkili büyük banka Goldman Sachs, yıl sonuna doğru yüzde 1,5 faiz oranı izliyor.

Bu, Avrupa ve İsveç'te de daha yüksek bir faiz oranı durumu ve ardından artan mortgage oranları anlamına gelecektir. Ancak değerlendiriciler bu sefer o kadar emin değiller.

"Şu ana kadar Avrupa'da yükselme eğilimi görünmüyor. Çoğu insan Avrupa'nın bu durumu takip edip etmeyeceğini merak ediyor" ifadeleri kullanan SBAB'nin baş ekonomisti Robert Boije, o kadar emin değilim yorumu yaptı. Swedbank'ın faiz oranı stratejisti Pär Magnusson da duruma temkinli yaklaştı.

Magnusson, "Özel olan, neredeyse tamamen Amerikan işi olması. Ağustos ayından bu yana, ABD faiz oranları yaklaşık 60 baz puan yükseldi. Aynı dönemde İsveç, Almanya ve Japonya'nın uzun vadeli faiz oranları aynı aralıktaydı ve neredeyse hiç etkilenmedi. Alışılmadık bir şey, genellikle aynı şekilide etkilenirler" dedi.

SEB ekonomistleri, uzun vadeli Avrupa faiz oranlarının dibe vurduğu ve artık yükseleceğine inanıyor.

Genel olarak Boije'nin değerlendirmesi, faiz oranı durumunun oldukça yavaş ve orta düzeyde de olsa İsveç'te de yükselmekte olacağı yönündedir. SBAB, bir yıl içinde ve daha uzun sürede sabit mortgage oranlarının değişken oranlardan daha fazla artacağını öngörüyor. Şu anda, birçok banka değişken fiyatlardan daha düşük sınırlara faizleri çekiyor.

SBAB'nin tahminine göre, değişken faiz oranı bir yılda mevcut ortalama seviyesi olan yüzde 1,5'ten yüzde 1,6'ya yükseldi. İki ve beş yıllık faiz oranları sırasıyla ortalama yüzde 1,4'ten yüzde 1,6'ya ve yüzde 1,8'e yükseldi. Tarihsel olarak, mobil kullanmak neredeyse her zaman daha ucuzdu, ancak SBAB'nin tahminlerine göre, bu eğilim 2019'dan beri tersine döndü ve hatta ileriye dönük olarak, şu anda bağlanmayı seçmek daha ucuz olacak, yaklaşık yüzde 0,2 puan olacak gibi tahminler görülüyor.

Pär Magnusson, İsveç'te faiz oranlarının yükselme riskini düşük görüyor.

İsveç faiz oranlarının ne olacağını neredeyse tamamen belirleyen unsur, Riksbank'ın eylemleridir. İsveç'teki konut faiz oranlarının Amerikan faiz oranları tarafından yükseltilmesi ihtimalinin neredeyse tamamen kırıldığını söylüyor.

Editör: İsveç Gündemi