SBAB'nin baş ekonomisti Robert Boije'ye göre, durumu daha da tırmandırabilecek endişe bulutları var.

Boije yaşanan fiyat düşüşleri ile ilgili yorum yaparken "Risk var ve her halükarda midemin ağrımasına neden oluyor" ifadeleri kullandı.

SBAB ve Booli'nin aylık bazda ürettiği fiyat endeksine göre, fiyatlar ülke genelinde neredeyse tüm konut alanında düşmeye devam ediyor. 

Hem daire hem de villalar için zirveye çıkan fiyatlardan bu yana, fiyat Stockholm'de yaklaşık yüzde 12 düştü, bu da daha önce altı milyon krona satılan bir dairenin şimdi yaklaşık 720 bin kron düştüğü anlamına geliyor.

Düşüş o kadar güçlü olmasa da ülke genelinde eşit oranda bir düşüşün olması piyasa açısından önemli görülüyor.

Düşüşler finansal krize yaklaşıyor

Villalar için sinyal yakın gelecekte netleşecek. Fiyatlar Temmuz ayı boyunca tüm bölgelerde düştü. İsveç genelinde düşüş yüzde 6,6 oldu. Bunu, fiyat düşüşünün yüzde 5 ile kuzey İsveç ve yüzde 4'ün biraz üzerinde gerileyen Malmö bölgesi izledi.

Bu, negatif fiyat eğiliminin 2008'deki mali kriz sırasında meydana gelen fiyat düşüşüyle ​​aynı doğrultuda olduğu anlamına geliyor.

Robert Boije, "Tahmin modelimize baktığımızda ve tarihsel kalıpları dikkate aldığımızda, toplamda yüzde 20 civarında bir fiyat düşüşünü göz ardı edemeyiz" diyerek yaşanan tablonun üretici açısından ciddi olumsuzluklar meydana getirdiğini ifade etti.

"Durum çok şaşırtıcı değil"

Pandemi sırasında gördüğümüz büyük fiyat artışlarına bakarsak çok şaşırtıcı değil. Artık hem sabit hem de değişken faiz oranları yükselirken, faiz artışlarına kıyasla fiyat düşüşleri çok şaşırtıcı değil.

Piyasaya üreticilerinin daha fazla gerileme için kendilerini hazırlamalarının olacağı belirtildi.

Boije, "Önümüzdeki aylarda da devam eden olumsuz bir gelişme göreceğimize dair birçok işaret var" dedi.

Endişe bulutları yükseliyor

Baş ekonomist, bu noktada bir bütün olarak konut piyasası hakkında özellikle endişelenmediğini söylüyor. Ancak ufukta beliren faktörlere işaret ediyor bu da zaten düşüşte olan bir piyasayı kan kırmızısına çevirebilir yorumu yaptı.

"Avrupa'nın ciddi bir bunalıma girdiği bu sonbaharda her şey tırmanırsa, İsveç'e sıçrama riski var. Böyle bir durumda, aynı anda yüksek enflasyon, yüksek konut faiz oranları ve yüksek işsizlik riskine gireriz. Sonra midem de ağrıyor" dedi.

Elektrik fiyatları da gelecekteki gelişme için belirleyici bir faktör olacak.

"Belki de esas olarak ev alıcılarını etkiler ve endişe vericidir. Bu gelişmenin ne kadarının halihazırda mevcut fiyatlara yansıtıldığını söylemek zor. Tahminimizde elektrik fiyatlarını dikkate almıyoruz, bu yüzden en azından oyunda bir joker" yorumu yapıldı.

Editör: İsveç Gündemi