Handelsbanken'in yayınladığı tahminlere göre, korona krizi uzarsa ev fiyatlarında yüzde 20'ye kadar fiyatların düşeceği yönünde.

Konut piyasasında "altın yıllar" sona erdi ve korona krizi uzarsa konut fiyatları yüzde 20'ye kadar düşebilir. 

Ekonominin diğer kısımlarının bu yılın ikinci yarısında yavaş yavaş toparlanmaya başlaması beklenirken, krizin konut piyasaları açısından kriz yaratması ön görülüyor.

Handelsbanken baş ekonomisti Christina Nyman, konut piyasasında önümüzdeki süreçte satışların normalden düşük olacağını ve sektörde buna bağlı olarak işsizliğin daha yüksek olacağının altını çizdi. Nyman, "Genel olarak konut, inşaat ve emlak piyasasına bakarsanız, yılın ikinci yarısında zorlu olacağına inanıyoruz" ifadeleri kullandı.

Raporda, bugüne kadar, korona salgınının tetiklediği ekonomik krizde konut, emlak piyasası ve inşaat endüstrisinin nispeten iyi performans gösterdiği düşünülüyor. Ancak iyi bir başlangıç ​​noktasına rağmen, gayrimenkul sektörü krizin etkilerine karşı dirençli değildir denildi.

Konut piyasasına ilişkin istatistiklere göre, sektör Nisan ayında hem durgun hem de fiyatlarda düşüş eğilimine işaret etti. Valueguard rakamları konut fiyatlarının Nisan ayında düştüğünü gösterdi.

Kat mülkiyeti için yüzde 3,4 ve villalar için yüzde 1,1. Mayıs ayının başında bir miktar toparlanma gösterse de, Handelsbanken konut fiyatlarındaki eğilimin negatif olmaya devam etmesini bekliyor.

Christina Nyman, son bir kaç yıldır sektörde yavaşlama olduğunu ifade ederken, "bu krizden sonra oldukça yavaş bir toparlanma gördüğümüz için fiyatlarda düşüşün devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Düşen konut fiyatları

Handelsbanken'in tahminleri, konut fiyatlarının yıl başında zirvesinden hesaplanarak bu yıl yaklaşık yüzde on düşeceği yönündedir. İşgücü piyasasındaki gelişme büyük önem taşımaktadır, fakat aynı zamanda ekonomik kalkınma hakkındaki belirsizliğin insanların ne kadar sıkıştığını da göstermektedir.

"Çok fazla belirsizlik var, ancak işsizliğin yüzde 15'e yükseldiği bir senaryoda, düşüşün nispeten yüksek bir seviyeden olduğuna işaret ederken, konut fiyatlarının yüzde 20 oranında düşmesini bekliyoruz" denildi.

Gayrimenkul sektörü için uzun yıllardan beri olumlu çıkış olmuştur, ancak korona krizi geleceğe dair büyük belirsizliğe katkıda bulunmaktadır. Emlak şirketlerini daha fazla boş alan, azalan emlak değerleri ve daha pahalı maliyetler beklemektedir.

Christina Nyman, "araştırmamıza göre iyi idare ediyorlar, ancak kiralar ve boş pozisyonlar üzerinde gelecekteki karları etkileyecek baskılar olacak" dedi.

Editör: İsveç Gündemi