Stockholm'ün merkezinde, bir apartman dairesinin ortalama fiyatı metrekare başına 100.000 SEK'e yaklaşıyor.

SBAB'den Claudia Wörmann, fiyatlar bu kadar yüksek olması nedeniyle pek çok kişinin dışarıda kaldığını söylüyor.

Konut fiyatları korona salgınına meydan okumaya devam ediyor. Enfeksiyon yayılımının artmasına ve daha katı kısıtlamalara rağmen, İsveç Aracılık İstatistikleri'nin en son aylık raporunda yeni veriler paylaşıldı.

"Bu gelişmeye yön verenler, bir süredir konut piyasasında bulunan ve belli bir kâr elde eden kişilerdir" diyen SBAB konut ekonomisti Claudia Wörmann, ev değiştirmek istediklerinde, düşük faiz oranları ve amortisman özgürlüğünün çok fazla ödeme yapabilecekleri anlamına geldiğini söylüyor.

"Pek çok gencin pazardan tamamen dışlandığını unutmamak önemlidir. Bu yüksek fiyatları ödeyemezler ve bu nedenle istatistikleri etkilemezler" denildi.

"Kredi vaadini maksimize etmeyin"

Başkent Stockholm'de kat mülkiyeti fiyatları Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2 arttı. Şehrin orta kesimlerinde buna karşılık gelen rakam yüzde 1 idi. Bu, metrekare başına neredeyse 97.000 kronluk bir dairenin ortalama fiyatıdır.

"Bu gelişmeyle doğrudan ilgilenmiyorum" diyen Claudia Wörmann, ancak bir ev satın alma konusunda endişeli hissediyorsanız, bankadan aldığınız kredi vaadini en üst düzeye çıkarmamanın akıllıca olduğunu düşünüyorum, ifadeleri kullanıyor.

Malmö'nün merkezinde de yüzde 2'lik bir artış kaydedildi. Ancak Göteborg'da fiyatlar sabit kaldı.

Villalarda keskin fiyat artışları

Konut piyasasında, Ekim ayında ülke genelinde fiyatlar yukarıya doğru  hareket etti. Stockholm'de bir ev şu anda ortalama 6.656.000 SEK'e mal oluyor.

"Tüm büyükşehirlerde yüzde 2'lik artışlar olduğunu görüyoruz" diyen İsveç Aracılık İstatistikleri analiz müdürü Per-Arne Sandegren, ulusal rakamın yüzde 1 olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz yıl ev fiyatları Stockholm'de yüzde 13, ülke genelinde ise yüzde 11 arttı.

"Şu anda sahip olduğumuz birçok ev ödevi ile günlük yaşam, barınma konusunda yeni talepler doğuruyor. Evde çalışan iki kişiyseniz, daha önce mükemmel olan dairenin pandemi sürecinde çok küçük olduğunu hissedebilirsiniz" diyen, SBAB'den Claudia Wörmann, bunun daha büyük evlere olan talebi artırdığını söylüyor.

Editör: İsveç Gündemi