Başbakan'a, sınır polisine ve İsveç Ulaştırma Dairesine göre uçuşların yapılması tamamen yanlış yorumu yaptı.

Ryanair bu hafta Londra'dan Skavsta'ya yeni uçak biletleri satarken aynı zamanda İsveç'teki sorumlular yetki konusunda topu birbirine atmaya devam ediyor.

British Airways'in hükümetin uçuş yasağı ve giriş yasak olmasına rağmen, Arlanda inmesiyle İngiltere'den uçuş yasağı kararı ve otorite yetkileri konusunda soru işaretleri büyüdü.

İngiliz Sivil Havacılık Otoritesi ve British Airways'in aralarında iletişimlerde kopukluk bulunuyor. 

Ulaştırma Ajansı, İngiliz makamlarının tamamen yanlış kararla hareket etmeleri, hükümetin geçici düzenlemelerini ihlal ettiği ve yeni mutasyonun azaltılmasına yönelik alınan kararı riske attığını ifade ediyor.

İsveç vatandaşı 29 yolcunun ülkeye girişine izin verildi. Ne Stockholm'deki enfeksiyon kontrolü ne de Halk Sağlığı Kurumu tarafından test veya karantina gerekliliği yayınlanmadı.

Sınır polisi Patrik Engström, tamamen yanıltıldıklarını söylüyor.

Engström, "Bunun nasıl olabileceğini anlamıyoruz" demişti.

Havayolu British Airways şimdi İsveç'e uçan tüm seferlerini iptal etti.

Ancak Ryanair havayolu şirketi, biri Salı günü saat 17:40'ta, diğeri Çarşamba günü 06,05'te olmak üzere Londra'dan Skavsta'ya iki uçuş için bilet satmaya devam ediyor.

Dün gelen yolcuları ve yaklaşan uçaktaki yolcuları kimin idare edeceği konusundaki kafa karışıklığı devam ediyor. 

Dün Sınır Polisi, karantina kararı verebileceğini düşündükleri Stockholm'deki Smittskyddet'e başvurdu. Enfeksiyon kontrolü, belirli bir coğrafi bölgedeki kişilerin sağlık kontrollerine karar verme yetkisine sahip olmadıklarını belirti. 

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, yolcuları test yaptırmaya teşvik etmekten başka bir şey yapamayacaklarını belirtiyor ve bunun karşılığında bölgelere ve İsveç Taşımacılık Ajansına geri dönüyor. Bölgeler Halk Sağlığı Kurumu ve enfeksiyon kontrolü Stockholm'e atıfta bulunarak sorumluluğu üzerinden atıyor. İsveç'te kafa karışıklığına neden olan bu durumun nasıl çözüleceği hala belirsizliğini koruyor.

Ne İsveç Halk Sağlığı Kurumu ne de  Smittskydd Stockholm, 29 yolcuyla iletişim kurmuyor. Stockholm Bölgesi basın sekreteri Hanna Fellenius, dün Aftonbladet'e verdiği demeçte, sorumluluğun yolculara ait olduğunu söyledi.

Löfven: Yetkililer bununla ilgilenmek zorunda

Bugün düzenlenen basın toplantısında, Başbakan Stefan Löfven, British Airways'den Londra uçağının Arlanda'ya inmesinin nasıl olabileceği soruldu.

"Çünkü kuralları çiğneyen bir şirkettir. Yanlış mı yorumladılar yoksa yanlış mı anladılar bilmiyorum ama alınan kararın ne anlama geldiğine dair hiçbir şüphe yok." diyen Stefan Löfven, bu durumda, İsveç Taşımacılık Ajansı'nın bu şirkete karşı bununla uğraşması gerekiyor çünkü bu sadece bir havayolunun yanlış bir eylemi, yanıtladı.

Başka uçuşların olup olmayacağı, sorulduğunda Başbakan, böyle bir duruma yetkililerin müdahale etmesi gerektiği yanıtını veriyor.

Kafa karışıklığına neden olan durumla ilgili Löfven, "Hiç şüphe yok ki" dedi.

Ancak Ryanair'in yeni tarifeli yolcu uçuşlarından haberi olmayan İsveç Taşımacılık Ajansı, "uçuş yasağı British Airways için olduğu kadar Ryanair için de geçerli" olsa bile, yasaklı uçuşları durdurmak için başka bir işlem yapılmayacağını söylüyor.

Havayolu basın müdürü Mikael Andersson, "Birleşik Krallık'tan İsveç'e sıradan yolcuların uçmasına izin verilmez. Ancak bilet satışlarına yasak getiremiyoruz. Uçuşların İsveç'e inip inmesi durumunda, harekete geçip İngiliz havacılık yetkilileriyle iletişime geçeceğiz. Ancak henüz böyle bir şey yapılmadı, gerçekleşmemiş bir kural ihlaline karşı hareket edemeyiz" dedi.

İsveç Taşımacılık Ajansı, yanlış anlamaları önlemek için talimatlarını dün açıkladı ve hem British Airways hem de Ryanair ile temasa geçti.

Denizcilik ve Havacılık Direktörü Gunnar Ljungdal, daha sonra bilginin sağlandığından emin olmak için Ryanair ile tekrar iletişime geçeceklerini söyledi.

"Hala neden rezervasyon yaptırmanın mümkün olduğunu bilmiyorum. Birkaç ülke uçuş yasağını kaldırdı, Ryanair uçuş yasağının İsveç'te de bitmesini bekliyor olabilir, ancak bu sadece spekülasyon. Ryanair'in neyin geçerli olduğunu bildiğinden eminiz" dedi.

Geçici uçuş yasağı 31 Aralık tarihine kadar geçerli olduğunun altı çizildi.

Editör: İsveç Gündemi