Blocket sitesindeki bostad kategorisinde, son bir yılda kiralık ev ilanlarında yüzde 75 büyük bir artış olduğunu ortaya koydu.

Ekonomik kriz nedeniyle, İsveç'te çoğu insan yüksek kira yükünü azaltmak için evlerini başkalarıyla paylaşarak ekonomi kriz yükünü hafifletmeye çalışıyor.

Uppsala'daki Ossian Micko ve Halmstad'daki Maria Ghaedi, son zamanlarda biraz daha fazla para kazanmak için evlerinin bir bölümünü kiralamaya karar verdiler.

Birkaç yıldır konut kiralamak giderek daha yaygın hale geldi, ancak geçen yıl kiralık evlerde neredeyse bir patlama oldu. SVT Nyheter'in Blocket Bostad'dan derlediği yeni istatistikler, Ocak 2022 ile Ocak 2023 arasında reklam sayısının yüzde 75 arttığını gösteriyor.

Blocket Bostad sözcüsü Fredrik Strömsten, konut ilanlarına başladığımızdan bu yana gördüğümüz en büyük artış olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:

- Artış gerçekten sonbaharda arttı ve 2023'ün başında da devam etti.

Kişisel mali durumu iyileştirmek odalar kiraya veriliyor

Bu gelişimi yönlendiren çeşitli faktörlerin bir kombinasyonu olduğuna inanılıyor.

- Hızla artan enflasyon, yüksek faiz oranları, yüksek elektrik faturaları ve sallantılı bir konut piyasası var. Birlikte, bu, çok daha fazlasının kiralama pazarına dönmeyi seçtiği anlamına gelir. Uzman bunu tetikleyen ana unsurların vatandaş kendi ekonomisine bir katkı alıp masraflarını karşılamak ya da ev satılmadığı için yapıyor dedi.

Geçen yıl yaklaşık 40.000 konut daha kiralama pazarına girdi.

"2022 ve 2023'te üretilen konutların toplam sayısı aşağı yukarı aynı" diyen Fredrik Strömsten, bu yüzden güçlü bir ekleme olduğunu belirtti.

Yani, giderek daha fazla insan iki yakayı bir araya getirmek için evini kiraya vermek zorunda kalması, maliyet ve konut krizini çözebilir mi?

- Bir bakıma evet.

Fredrik Strömsten, İsveç'i komşu ülkeler olan Norveç ve Finlandiya ile kıyaslayarak, kiraların önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ve İsveç'in mevzuatın farklı olması nedeniyle geride kaldığını belirtti.

- İsveç'te genellikle evinizi bir yıllığına kiralamak için izin alırsınız, Finlandiya ve Norveç'te ise çok daha uzun bir süre için kiralayabilirsiniz ve daha sonra daha fazla insan bu pazara yönelir.

Bir odayı kiralamak, tüm evi kiralamaktan daha kolaydır. Örneğin, evde kendiniz de oturmanız şartıyla, konut derneği veya ev sahibinden herhangi bir izin alınması gerekmez.

Editör: İsveç Gündemi