Enflasyon, tüketici satın alma gücünün azalmasıyla ticareti zaten etkiledi. Şimdi, enflasyona dayalı yüzde 10'luk şaşırtıcı bir kira artışı da bekleniyor ve bu da endüstrinin iflaslar ve boş şehir merkezleri konusunda uyarmasına neden oluyor.

"Ticaret, iş dünyasının en büyük işverenidir" ifadeleriyle ekonomik krizin etkisine dikkat çeken Svensk Handel'den Sofia Larsen, "kira artışının İsveç'teki meslekler için ne anlama geleceği konusunda derin endişelerim var" dedi. 

Volvo Cars'ın son dizel otomobili üretim bandından indi Volvo Cars'ın son dizel otomobili üretim bandından indi

Ev kiralarından ziyade en büyük riskin işyeri kiralarında olabileceğine işaret edilirken, çoğu işyerinin kiraları direk olark enflasyona endeksli olarak hesaplanarak yapılıyor.

Bu yıl Ekim ayında enflasyonun yüzde 10 civarında rekor bir yüksekliğe ulaşması bekleniyor, bu da 2023 yılının başında dükkan, restoran ve diğer binaların kiralarının aynı miktarda artacağı anlamına geliyor. 

Svensk Handels CEO'su Sofia Larsen, bunun sadece birkaç aylık kirayı değil, gelecek zamanları da etkileyeceğini söyledi.

Son yıllarda enflasyon ve kira artışları İsveç Ticaretinin makul olduğunu düşündüğü yüzde 2 civarında gerçekleşti. 

Ancak bu yıl enflasyonda zirvelere gidilirken, aynı zamanda enflasyon ile mücadele kapsamında merkez bankasının attığı politika faizleri konusu da bir başka sorun olabileceği gibi görünüyor.

"Gelecekte tamamen farklı şehir merkezleri göreceğiz" diyen Sofia Larsen, mülk sahiplerinden hem işleri hem de ülke çapında yaşanabilir şehirleri koruyabilmemiz için bir anlayış olmasını umuyoruz ifadeleri kulladı. 

Mülk sahipleri için de maliyetler arttı

Öte yandan, fiyatları düşük tutma çağrısına karşı çıkan mülk sahipleri (Fastighetsägarna), halihazırda fiyatların sahipleri için gülünç olduğuna ve bu nedenle kiracıların daha fazla ödemek zorunda olduğuna inanıyor. Artan faiz oranlarının mülk sahiplerini sert bir şekilde etkilemesi bekleniyor, çünkü bu şirketler genellikle yoğun bir şekilde kaldıraç kullanıyor.

Ayrıca 2016 ve 2021 yılları arasında yönetim maliyetleri yüzde 18,5 artarken, aynı dönemde kiralar sadece yüzde 8,5 arttı. 

"Çevremizdeki bölgelerde çok şey oluyor ve bence şu anda bu tür uzun vadeli sistemleri tartışırken dikkatli olmalısınız." yorumu yapan Fastighetsägarna'nın CEO'su Anders Holmestig, temel olarak, bu sistemin hala iyi çalıştığını düşünüyorum, dedi.

Mevcut enerji ve gıda fiyatlarındaki artışa kira fiyatlarınında eklenmesi halinde insanların alım gücüne farklı bir etki yapacağı için alışverişin olumsuz etkilenmesi sonucunda şirketlerin batma olasığı artacak.

Editör: İsveç Gündemi