İstihdam Servisi (Arbetsförmedlingen)'nin yeni tahminlerine göre, toplam işsiz sayısının önümüzdeki yılın Mart ayında 600.000 kişiyi aşacağı tahmin ediliyor.

Korona krizi, İstihdam Servisi'nin önceki senaryolarından daha fazla olacağı yönünde. Ülke genelindeki işsizlik rakamlarının önümüzdeki Mart ayı için işsizliğin yüzde 11,4'e çıkacağı, en iyi ihtimalle mevcut koşullara göre ortalama işsizlik tahmini 2021'de yüzde 11 olarak açıklandı.

Arbetsförmedlingen analiz başkanı Annika Sundén, Bazı işler geri gelmeyecek ve işsiz kalanlar yeni alanlara yönelme değişimine hazır olmalı ifadeleri kullandı.

Mart ayından bu yana ülkeler arası sınırların kapalı olmasıyla ticarette büyük etki yarattığı belirtilirken, ülkeler açılsa bile, tüm sinyaller 2021'de bile nasıl hareket edebileceğimiz konusunda kısıtlamalar olacağını gösteriyor,diyen Sundén, ancak şimdi tabana ulaşıldığına ve ekonominin biraz daha hareket ettiğine dair işaretler var yorumunda bulundu.

Ortalama olarak, işsiz sayısı bu yıl 490.000 olacak ve gelecek yıl 580.000 kişiye yükselecek. Uzun vadeli işsizliğin şimdiden yüksek seviyelere yükselmesi bekleniyor ve Arbetsförmedlingen, uzun vadeli işsizlik riskini yüksek görüyor.

Uzun zamandır işsiz olarak kayıtlarda olan 159.000 kişi bulunuyor. Yetkili, bu rakamın 200.000'den fazla kişiye yükselebileceğini tahmin ediyor.

Şimdiye kadar yaklaşık bir milyon insan, devam etmekte olan kriz nedeniyle bildirimde bulunarak işsizlik ya da kısa süreli çalışma nedeniyle çeşitli şekillerde etkilenmiştir denildi.

Editör: İsveç Gündemi