İstihdam Servisi Analiz Başkanı Annika Sundén, "Geçen hafta yeni kayıt sayısı, 2008'deki mali kriz döneminden bile çok daha fazla dedi.

30 Mart ile 5 Nisan arasında, iş bulma kurumuna 12 bin 733 kişiyi işten çıkarıldığını bildirdi.

Koronavirüs salgını nedeniyle işsizliğin son on yılın en yüksek seviyesine çıktığını belirten İş bulma kurumu (Arbetsförmedlingen) yönetimi, 1 Mart'tan bu yana 49 bin 500'den fazla kişinin işten çıkarıldığını bildirdi.

İstihdam Servisi Analiz Başkanı Annika Sundén, Tahminler hala yüksek ve şimdi yeni kayıtlı işsizlerin sayısının da önemli ölçüde artmaya başladığını görüyoruz.

Salgından etkilenen kişilerin çoğu otel ve restoran işletmeciliği başta olmak üzere, personel ve ticaret, ulaşım, bilgi ve iletişim alanlarında çalışmaktadır. Salgından etkilenen kişi sayısı tüm bölgelerde geçen haftaya göre artmıştır denildi. 

İstihdam Servisi yaptığı basın açıklamasında, işten çıkarılma bildiriminden etkilenen çoğu insanın, yüzde 54'ünün merkezi Stockholm'de bulunan insanlardan oluştuğunu belirtti.

Bildirimde bulunan bazıları henüz işlerini kaybetmediler. Ancak krizin bir sonucu olarak, saatlik ve sabit süreli çalışanlar zaten etkilenmiştir. Yeni kaydolan işsizlerin sayısı öncekinden daha hızlı artmaktadır. 30 Mart - 5 Nisan tarihleri ​​arasında, İstihdam Servisinde 25 bin 350 kişi kayıt yaptırdı. Bu geçen yıl aynı haftasına 16 bin 761'nin daha fazla olduğu anlamına geliyor.

Annika Sundén "Geçen hafta yeni kaydedilenlerin sayısı 2008 mali krizindeki herhangi bir haftadan biraz daha fazla, bu da ciddi durum hakkında çok şey söylüyor" dedi.

İstihdam Servisi, kriz sonucunda işsizliğin artmaya devam edeceğini ve bu nedenle de bunu karşılamak için kaynakların seferber edileceğini tahmin etmektedir.

Annika Sundén, "İsveç İstihdam Servisi'ne kaydolan herkesin destek ve tazminat almak için ilk temasta bulunmasına öncelik verdik" dedi.

İşsizlik on yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Editör: İsveç Gündemi