Korona salgını tüm dünyada olduğu gibi İsveç işgücü piyasasını da olumsuz etkiliyor.

Mart ayının başından bu yana, 69 bin 188 kişi işten çıkarılmayı bildirdi.

İstihdam Servisi (Arbetsförmedlingen) Analiz Başkanı Annika Sundén, Eğitim almayı veya mesleki hayatlarını değiştirmeyi düşünenler için doğru zaman olabilir.

İstihdam Servisi'nden Pazartesi günü sunulan yeni rakamlara göre, Mart ayının başından bu yana 69 bin 188 kişi işten çıkarılma bildiriminde bulundu.

Nisan ayında toplam 26 bin 773 kişi işten çıkarılma bildiriminde bulunurken, ulaşım ve endüstri branşında çalışanların da önemli bir yer alması dikkat çekti.

İşsizlik sayıları hızla artmaya devam ediyor

Sadece geçen hafta, 6 bin 270 kişi işten çıkarılma bildirdi, bu da sayılsal olarak Nisan 2019'un tüm ayından 2 bin 557 daha fazla olduğu belirtildi.

İstihdam Servisi Analiz Başkanı Annika Sundén basın bildiriminde, fesih bildirisinden etkilenen insan sayısının hızla artmaya devam ettiğini söyledi.

Krizden bu yana işten çıkarılmayı bildiren insanların çoğu otel ve restoran işletmeleri alnından olan personel ve ulaşım sektöründen de işten çıkarılmalar başlandığı gözleniyor.

Turizmi sektörünün durması, insanların daha çok yiyecek gibi konularda evde yemek yapmayı tercih etmesiyle, özellikle hizmet sektörünün olumsuz etkilendiği büyük şehirlerde işsizliğin artmasına neden oldu.

Büyük uyarılar sonucunda, geçen hafta yaklaşık 13 bin kişi İş Bulma Servisi'ne işsizlik kaydı yaptırdı.

Mart ve Nisan ayları için toplam işten çıkarılma rakamı yaklaşık 122 bin kişidir denildi.

İşgücü piyasasındaki durum ciddi olarak  tanımlanmaktadır ve işsizliğin gelişimi tamamen krizin süresine bağlı olacaktır. Gelişme devam ederse, yetkili makam işsizliğin yaz ortasında yüzde 11 civarında olacağını tahmin ediyor ve bu da yaklaşık 570 bin kayıtlı işsize karşılık geliyor.

Hem coğrafi olarak hem de farklı meslek grupları arasında işsizlikte büyük farklılıklar göreceğiz diyen Annika Sundén, iş yaşamlarında değişiklik isteyen ve kendini eğitmeyi düşünenler için bu zamanın doğru olabileceğini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi